SKMM yakin rakyat Sarawak dapat nikmati 5G menjelang 2021 0 76

KUCHING: Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) Al-Ishsal Ishak yakin pelanggan iaitu rakyat negeri ini dapat menikmati perkhidmatan jalur lebar 5G menjelang 2021.

“Perkhidmatan jalur lebar 5G sebenarnya sangat menarik dan ada sedikit salah faham. 5G boleh dilaksanakan hari ini untuk industri misalnya enam industri utama iaitu perkilangan, pelancongan, e-dagang, kerajaan digital, bandar pintar dan pertanian.

“5G untuk peranti-peranti Internet untuk industri-industri boleh dilakukan dari segi projek rintis hari ini, 5G untuk pelanggan mungkin lewat sikit, mungkin menjelang 2021,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri majlis perasmian Persidangan Ekonomi Digital Antarabangsa (IDECS) 2019 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, semalam.

Al-Ishsal berkata, kelewatan itu mungkin disebabkan penggunaan agak berkurangan tetapi penggunaan industri seperti perkilangan, robotik dan pengangkutan adalah lebih aktif.

Menurutnya, Sarawak negeri yang sangat menarik mempunyai kira-kira tiga juta penduduk dan di atas kertas penembusan jalur lebar hampir 100 peratus, kebanyakannya mudah alih tetapi rangkaian tetap masih berkurangan.

Tambahan katanya, Sarawak negeri yang besar, justeru kombinasi fiber optik yang baik oleh SACOFA, Sarawak Energy Berhad dan penyedia perkhidmat lain dengan teknologi mudah alih, tanpa wayar dan sebagainya dapat memberi liputan yang lebih baik.

“Hari ini saya fikir kita di peringkat asas kerjasama antara SKMM dengan kerajaan negeri Sarawak menerusi Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) dan saya telah mengadakan mesyuarat dengan Ketua Menteri (Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg) mengenai perkara ini.

“Beliau (Abang Johari) amat mengalu-alukan usaha sama bersama SKMM dengan SMA dan kita telahpun mewujudkan jawatankuasa kerja.

“Jawatankuasa kerja ini mahu melihat pelaburan yang untuk membina menara-menara (telekomunikasi) dari dana kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri, supaya kita dapat seleraskan penggunaannya agar tidak bertindih,” jelas Al-Ishsal.

Dengan itu katanya, sumber kewangan yang terhad boleh digunakan sebaik mungkin.

Sebagai contoh bagi kawasan yang sudah ada liputan Internet, SKMM dan SMA mahu meningkatkan kualiti liputan dan Sarawak mahu mendahului dari segi industri, jelasnya.

“Sudah tentu industri tertentu memerlukan perkhidmatan 5G begitu juga bandar pintar di mana ribuan atau jutaan peranti digunakan maka kita memerlukan rangkaian telekomunikasi yang kukuh, terjamin.

“Itu akan kita usahakan bersama kerajaan negeri. Jadi Sarawak amat mengalu-alukan usaha sama ini dan melangkah ke hadapan kerana kerajaan negeri dan SKMM mahu melakukan yang terbaik bersama,” katanya. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lima pelacur warga asing ditangkap polis di Sibu 0 4

SIBU: 5 pelacur warga asing bersama seorang bapa ayam warga tempatan ditangkap oleh polis dalam satu operasi yang di Jalan kan oleh pihak polis di sebuah premis di Sibu semalam.

Menurut info awal kesemua pelacur warga asing tersebut berasal dari China dan Filipina dan berusia sekitar 25 hingga 35 tahun.

Setakat ini kesemua telah ditahan untuk siasatan selanjutnya dan Kes akan disiasat di bawah Seksyen 55B/39B Akta Immigresen 1959/63,” tambah beliau lagi. – Kamek Miak Sarawak

Spread the news

Kes buli pelajar di Miri: Polis kesan suspek 17 tahun 0 6

MIRI: Polis sedang mencari seorang lagi suspek berusia 17 tahun bagi membantu siasatan kes buli seorang pelajar sekolah menengah berusia 13 tahun pada 8 Julai lalu.

Ketua Polis Daerah Miri ACP Lim Meng Seah berkata empat suspek telah berjaya ditahan untuk membantu siasatan kes berkenaan.

“Polis sedang mencari seorang lagi suspek bagi membantu siasatan sementara empat lagi suspek yang terlibat dalam kes itu telah berjaya kita tahan,” katanya semasa ditemui pada Majlis Sambutan Ulangtahun Kor Kadet Polis Sekolah Ke-49 di Padang Kawad Ibu Pejabat Polis Daerah Miri hari ini.

Lim berkata suspek yang tidak lagi bersekolah itu menghilangkan diri sebaik sahaja video kes buli berkenaan tular di laman sosial.

“Bagaimanapun, dengan penangkapan empat suspek terbabit sekali gus telah menyelesaikan kes, dan orang ramai termasuk netizen tidak perlu memperbesarkan lagi kes buli ini,” jelasnya.

Lim berkata mangsa buli berkenaan masih trauma dengan kejadian berkenaan dan ia adalah kejadian yang baharu berlaku ke atas mangsa serta bukan kejadian buli berulang.

Kes berkenaan sebelum ini terbongkar selepas bapa mangsa tampil membuat laporan polis pada Isnin mendakwa anaknya dipukul lima remaja di sebuah sekolah menengah di sini.

Video kejadian buli berkenaan tular dalam media sosial serta mendapat kecaman daripada netizen.

Mangsa dipercayai ditumbuk dan ditendang sekumpulan lima remaja termasuk seorang pelajar sekolah menengah di sini pada 8 Julai lalu.

Bapa mangsa membuat laporan polis selepas dimaklumkan anaknya berhubung video tular dalam WhatsApps yang menyaksikan mangsa sedang dibuli.

Mangsa juga takut membuat laporan kerana telah diugut oleh suspek-suspek.

Polis sedang menyiasat kes berkenaan di bawah Seksyen 147 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. – Utusan Borneo Online

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link