SKMM yakin rakyat Sarawak dapat nikmati 5G menjelang 2021 0 149

KUCHING: Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) Al-Ishsal Ishak yakin pelanggan iaitu rakyat negeri ini dapat menikmati perkhidmatan jalur lebar 5G menjelang 2021.

“Perkhidmatan jalur lebar 5G sebenarnya sangat menarik dan ada sedikit salah faham. 5G boleh dilaksanakan hari ini untuk industri misalnya enam industri utama iaitu perkilangan, pelancongan, e-dagang, kerajaan digital, bandar pintar dan pertanian.

“5G untuk peranti-peranti Internet untuk industri-industri boleh dilakukan dari segi projek rintis hari ini, 5G untuk pelanggan mungkin lewat sikit, mungkin menjelang 2021,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri majlis perasmian Persidangan Ekonomi Digital Antarabangsa (IDECS) 2019 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, semalam.

Al-Ishsal berkata, kelewatan itu mungkin disebabkan penggunaan agak berkurangan tetapi penggunaan industri seperti perkilangan, robotik dan pengangkutan adalah lebih aktif.

Menurutnya, Sarawak negeri yang sangat menarik mempunyai kira-kira tiga juta penduduk dan di atas kertas penembusan jalur lebar hampir 100 peratus, kebanyakannya mudah alih tetapi rangkaian tetap masih berkurangan.

Tambahan katanya, Sarawak negeri yang besar, justeru kombinasi fiber optik yang baik oleh SACOFA, Sarawak Energy Berhad dan penyedia perkhidmat lain dengan teknologi mudah alih, tanpa wayar dan sebagainya dapat memberi liputan yang lebih baik.

“Hari ini saya fikir kita di peringkat asas kerjasama antara SKMM dengan kerajaan negeri Sarawak menerusi Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) dan saya telah mengadakan mesyuarat dengan Ketua Menteri (Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg) mengenai perkara ini.

“Beliau (Abang Johari) amat mengalu-alukan usaha sama bersama SKMM dengan SMA dan kita telahpun mewujudkan jawatankuasa kerja.

“Jawatankuasa kerja ini mahu melihat pelaburan yang untuk membina menara-menara (telekomunikasi) dari dana kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri, supaya kita dapat seleraskan penggunaannya agar tidak bertindih,” jelas Al-Ishsal.

Dengan itu katanya, sumber kewangan yang terhad boleh digunakan sebaik mungkin.

Sebagai contoh bagi kawasan yang sudah ada liputan Internet, SKMM dan SMA mahu meningkatkan kualiti liputan dan Sarawak mahu mendahului dari segi industri, jelasnya.

“Sudah tentu industri tertentu memerlukan perkhidmatan 5G begitu juga bandar pintar di mana ribuan atau jutaan peranti digunakan maka kita memerlukan rangkaian telekomunikasi yang kukuh, terjamin.

“Itu akan kita usahakan bersama kerajaan negeri. Jadi Sarawak amat mengalu-alukan usaha sama ini dan melangkah ke hadapan kerana kerajaan negeri dan SKMM mahu melakukan yang terbaik bersama,” katanya. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

David de Gea cedera  0 8

STOCKHOLM: David de Gea terpaksa dipinggirkan susulan kecederaan ketika perlawanan Kelayakan Euro 2020 yang menyaksikan Sepanyol seri 1-1 menentang Sweden sekali gus memberi tamparan hebat kepada Manchester United yang akan bertemu Liverpool pada saingan Liga Perdana Inggeris, hujung minggu ini.

Penjaga gol, De Gea, menyelamatkan beberapa cubaan di Arena Friends pada awal pagi ini termasuk menghalang cubaan bertalu-talu sebelum Marcus Berg menjaringkan gol pembukaan buat tuan rumah pada minit ke-50.

Tetapi pemain berumur 28 tahun itu dilihat mengalami kesakitan di tulang pinggulnya yang menyebabkan tidak selesa dan digantikan.

Penjaga gol Chelsea, Kepa Arrizabalaga melakukan pemanasan badan ketika rehat babak pertama dan De Gea akhirnya dikeluarkan ketika permainan memasuki sejam.

De Gea sering disenaraikan Ole Gunnar Solskjaer pada musim ini, meskipun Sergio Romero kini diletakkan sebagai penjaga gol simpanan bagi United dalam menentang pendahulu Liga Perdana pada hujung minggu ini. – AGENSI

Spread the news

Kren rempuh kedai serbaneka 24 jam di Kuching 0 15

KUCHING: Pekerja sebuah kedai serbaneka 24 jam di Jalan Borneo, di sini berhadapan detik cemas apabila sebuah kren terbabas dan hampir merempuh masuk ke dalam premis.

Kejadian kira-kira pukul 3 petang tadi menyebabkan struktur luar premis di lot kedai empat tingkat berkenaan rosak dan dua tiang yang menyokongnya hampir patah.

Salah seorang pekerja premis berkenaan yang hanya mahu dikenali sebagai Aminudin berkata beliau langsung tidak menyedari rempuhan kren berkenaan dan berada di kaunter menjalankan rutin kerjanya sewaktu kejadian.

“Tak perasan, lepas bunyi kuat baru saya nampak kren, nasib baik, kren itu langgar tiang di luar bangunan,” katanya ketika ditemui Bernama.

Seorang lagi pekerja Mohd Rizal Kamarul Jaman, 23 yang turut berada di tempat kejadian berkata pemandu kren berkenaan dilihatnya melompat keluar sebelum rempuhan berlaku.

Menurutnya, berdasarkan maklumat daripada pemandu kren berkenaan, enjin kenderaan berat berkenaan tiba-tiba mati sendiri sewaktu beliau sedang mengambil selekoh.

“Jadi dia kata dia terpaksa terjun keluar selepas tidak dapat mengawal lagi kenderaan itu disebabkan semua fungsinya tidak hidup.

“Dia juga katanya mahu elak dari melanggar kenderaan lain, sebab itu dia terus biarkan kenderaan melanggar bangunan,” katanya.

Kren berkenaan bagaimanapun berjaya dihidupkan kira-kira dua jam kemudian dan dialihkan sendiri pemandu berkenaan, katanya.

Pengurus premis berkenaan Norliana Anuar berkata pihaknya akan membuat laporan polis, esok.-BERNAMA

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link