Taman Tema Air Borneo Samariang Dibuka Hari Ini 0 5857

KUCHING: Taman Tema Air Borneo Samariang akan membuka tirai secara rasminya hari ini.

Projek yang dikendalikan Sentoria Group Berhad hanya 65 peratus siap, namun segmen taman tema airnya sudah boleh dibuka kepada orang ramai.

Menurut jurucakapnya, Aliason Ong, taman tema air yang pertama di Sarawak ini dijangka akan menjadi tumpuan ramai, kerana ia satu-satunya taman seumpama ini di rantau ini.

“Malah kita menjangkakan kehadiran bukan sahaja rakyat Sarawak, malah Sabah, Brunei dan Kalimantan.

“Ia destinasi santai untuk keluarga yang bukan sahaja menyeronokkan, malah pada harga yang berpatutan,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Kemasukan ke taman tema air ini akan dikenakan bayaran RM38 untuk dewasa dan RM28 untuk kanak-kanak serta warga emas.

Kata Aliason, antara tarikan taman tema ini termasuklah Menara Santubong, Ombak Pantai Salak dan Pulau Kenyalang.

“Kita akan menambah baik fasiliti yang ada dari semasa ke semasa,” katanya lagi.

Taman tema ini merupakan sebahagian daripads Borneo Samariang Resort City yang dibangunkan di atas seluas 500 ekar.

Boleh memuatkan 2,000 ke 3,000 pengunjung pada satu-satu masa, taman tema yang ditutup setiap Selasa ini mengambil konsep Taman Tema Air Gambang, yang juga dimajukan oleh syarikat yang sama.

Datuk Bandar Kuching Utara, Datuk Wahap Abang Julai ketika mengunjungi taman tema ini tiga minggu lalu amat berpuas hati dengan persediaan taman tema ini menerima tetamu.

“Saya gembira kerana ia menambah baik kemudahan santai keluarga di bandar raya ini, dan menyambut baik pelaburan besar yang dilakukan.

Yang pasti, projek suburban yang menelan kos RM30 juta akan menjadi tarikan pelancongan terkini di Sarawak. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13391

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8127

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news