Tarikh 31 Ogos Tiada Makna Kepada Rakyat Di Negeri Sarawak, Sabah 0 5766

KUCHING – Profesor Politik dan Kerajaan, Univeristi Putra Malaysia (UPM) Dr Jayum Jawan berkata, tarikh 31 Ogos tidak mempunyai makna bagi rakyat Sarawak dan Sabah.

Beliau berkata, 31 Ogos merupakan tarikh negeri-negeri dalam bekas Persekutuan Tanah Melayu mendapat kemerdekaannya pada 1957.

Tambahnya, sambutan Hari Kemerdekaan pada tarikh itu sangat penting bagi rakyat Malaysia yang merupakan penduduk di 11 negeri di Semenanjung Malaysia.

“Bagi rakyat Sarawak dan Sabah, tarikh itu tidak mempunyai makna. Tarikh yang lebih penting untuk diraikan oleh rakyat Sarawak serta Sabah dan 11 negeri di Semenanjung Malaysia adalah Hari Malaysia, jatuh pada 16 September.

“16 September menandakan pembentukan Persekutuan Malaysia dengan gabungan bekas Persekutuan Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak termasuk Singapura tetapi menarik diri pada 1965,” katanya kepada Utusan Borneo semalam.

Justeru Jayum yang berasal dari Sibu berkata, sejarah Sarawak dan Sabah berkaitan kemerdekaan mesti diperbetulkan kerana menurutnya Sarawak tidak pernah dijajah British.

Beliau berkata, James Brooke yang memerintah Sarawak tidak menakluk negeri ini tetapi ditabalkan sebagai pemerintah oleh pemerintah tempatan dan Kesultanan Brunei.

“Brooke tidak datang dengan senjata dan menyerang Sarawak. Sarawak menikmati perlindungan British menerusi inisiatif Brooke.

“Sarawak dijajah oleh kerajaan Jepun tidak lama, antara 1941 dan 1945. Dan jika sejarah seharusnya bercakap mengenai kemerdekaan Sarawak, tarikhnya mesti pada tahun 1945, apabila kerajaan dipulangkan kepada Sarawak selepas menyerah kalah ketika itu dan juga berakhirnya Perang Dunia Kedua,” katanya.

Oleh itu, beliau menegaskan tanggal 22 Julai yang ditetapkan oleh Kerajaan Sarawak sebagai Hari Kemerdekaan Sarawak sebenarnya apabila Sarawak berkerajaan sendiri pada 1963 dengan jumlah pegawai kolonial berkurangan.

Bagaimanapun beliau menegaskan perkara itu masih boleh dipersoalkan kerana kabinet pertama Tan Sri Datuk Amar Stephen Kalong Ningkan sebagai Ketua Menteri Sarawak yang pertama (1963-1966) masih terdapat ekspatriat British dalam kabinet sebagai ‘ex-officio’ berdasarkan kedudukan mereka dalam perkhidmatan awam negeri.

“Maka, untuk menjadi lebih bermakna, Hari Kemerdekaan untuk Sarawak (dan Sabah, jika negeri mahu menetapkan satu hari untuk hari kemerdekaan) perlu dikaji semula serta diteliti lebih mendalam.

“Ini penting untuk menjadikan hari (kemerdekaan) ini benar-benar bermakna dan selaras dengan fakta-fakta sejarah,” ujarnya. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news