Tiada kemasukan secara bebas ke Sarawak, Perlu Guna Kad Pengenalan, Pasport Atau Dokumen Perjalanan Terhad 0 6331

KUCHING: Ketua Menteri Datuk Patinggi (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Haji Openg tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan untuk membenarkan kemasukan secara bebas rakyat Sabah ke Sarawak.

Menteri Muda Permodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah Datuk Roland Sagah berkata, prosedur pemeriksaan Imigresen di pintu masuk dan pemberian pas-pas yang bersesuaian adalah masih kekal.

Beliau menjelaskan perkara tu bagi menjawab soalan ADUN Krian, Ali Biju semasa Persidangan Dewan Undangan Negeri Sarawak Ke-18, hari ini.

Roland Sagah menambah, rakyat Sabah perlu menggunakan pasport, dokumen perjalanan terhad atau kad pengenalan untuk memasuki Sarawak.

Katanya, cadangan kemasukan secara bebas oleh rakyat Sabah tidak akan dilaksanakan tanpa kajian yang teliti.

Ujar beliau, ia juga akan mengambil kira faktor sosial dan geopolitik termasuk masalah pelarian dan pendatang haram yang berada di Sabah sebelum perkara itu dapat diberi pertimbangan. – Unit Komunikasi Awam Sarawak

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13418

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12888

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news