Transgender dilantik AJK di bawah Kementerian Kesihatan 0 6044

KUALA LUMPUR: Perlantikan Ratu Trans Women 2017, Rania Zara Medina, sebagai Ahli Jawatankuasa (AJK) di dalam Mekanisme Penyelarasan Negara (CCM) Malaysia di bawah Kementerian Kesihatan adalah sah mengikut prosedur sedia ada.

Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye, berkata perlantikan itu berdasarkan wakil masyarakat penduduk sasar dipilih dalam kalangan penduduk berkenaan dan disahkan melalui surat lantikan oleh beliau sendiri.

Katanya penduduk sasar ini termasuk mereka yang tergolong dalam kategori transgender, hubungan seks lelaki bersama lelaki (men-sex-with-men), pekerja seks wanita, penagih dadah dan orang yang hidup dengan HIV/AIDS (PLHIV).

“CCM Malaysia ditubuhkan atas keputusan Kabinet pada 2009 untuk menangani penyakit HIV/AIDS melalui sumbangan daripada Global Fund.

“Fungsi CCM bagi mengawal HIV/AIDS adalah sejajar dengan Pelan Strategik Nasional untuk menangani wabak HIV/AIDS di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu, kata Dr Boon Chye, antara fungsi utama CCM Malaysia turut merangkumi permohonan peruntukan di bawah Global Fund, pemantauan serta memberi sokongan teknikal bagi pelaksanaan projek berkaitan.

Katanya, Kementerian Kesihatan pula bertindak sebagai penyelaras dan dipengerusikan oleh beliau sendiri selaku Timbalan Menteri Kesihatan.

Sebagai keperluan Global Fund, anggota CCM terdiri daripada 25 ahli yang mewakili pemegang taruh seperti agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), ahli akademik dan wakil masyarakat daripada penduduk sasar.

Sebelum ini, surat daripada pejabat Dr Boon Chye berhubung pelantikan Rania Zara itu menjadi viral di media sosial.

Surat bertarikh 25 Jun itu turut dikongsi di laman sosial Facebook Rania dan menerusi surat itu beliau difahamkan memulakan tugas berkuatkuasa 1 Julai lalu. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13359

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12732

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news