Turunkan harga internet: Gobind akan bincang dengan syarikat telekomunikasi 0 5470

Gobind Singh Deo berkata pihaknya sedang meneliti untuk meningkatkan kadar kelajuan internet pada masa sama mengurangkan kos.

KUALA LUMPUR: Kementerian Komunikasi dan Multimedia akan mengadakan pertemuan dengan syarikat telekomunikasi dalam tempoh dua minggu akan datang bagi membincangkan pengurangan harga internet.

Menterinya, Gobind Singh Deo berkata pihaknya sedang meneliti untuk meningkatkan kadar kelajuan internet dan pada masa sama mengurangkan kos.

Namun jelasnya beberapa aspek perlu dipertimbangkan.

“Kami melihat dua aspek, yang pertama untuk menggandakan kelajuan internet, jadi kita melihat sama ada kita boleh melakukannya secepat mungkin.

“Satu lagi adalah mengurangkan kosnya, ia mungkin mempunyai kesan, tetapi kami mempunyai rancangan tertentu dan kami akan berunding bagaimana harga dapat dikurangkan, ” katanya dalam sidang media di Putrajaya, hari ini.

“Kami akan usahakan dan saya sudah mengadakan mesyuarat dengan jabatan-jabatan kementerian, dan saya yakin ia dapat dilaksanakan,” katanya lagi.

Sebelum ini, Gobind berkata taraf perkhidmatan jalur lebar di Malaysia sangat berbeza dengan negara lain.

Jelasnya, Malaysia perlu mencontohi sistem-sistem lain dan ini akan menjadi sebahagian daripada pelan 100 hari Gobind sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia. – Astro Awani

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13392

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8127

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news