Undang-undang baharu ganti Akta Hasutan dalam masa terdekat – Dr Mahathir 0 5815

KUALA LUMPUR: Akta baharu bagi menggantikan Akta Hasutan 1948 sudah ada dan sedang dalam proses penyusunan, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri berkata kerajaan akan memperkenalkan undang-undang baharu itu dalam masa terdekat.

“Kita menarik balik undang-undang dulu (Akta Hasutan) dan untuk undang-undang baharu kita sudah ada dalam status menyusun semula ayat-ayat dalam undang-undang.

“(Dijangka selesai) secepat mungkin,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen, hari ini.

Sebelum ini, Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yasin, berkata polis masih boleh menggunakan Akta Hasutan bagi menjalankan siasatan kerana undang-undang itu belum dimansuhkan dan mengarahkan penggunaannya dibuat secara berhemah.

Menyentuh penarikan semula Rang Undang-Undang Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) di Dewan Rakyat, Dr Mahathir berkata keputusan itu dibuat berikutan banyak pendapat berbeza disuarakan badan bukan kerajaan (NGO).

“Kita dapati banyak pendapat yang berbeza dan undang-undang itu perlu dikaji untuk memasukkan idea-idea yang disampaikan kepada kita.

“Saya tak berani jamin (bila akan dibentang semula), tapi secepat mungkin,” katanya.

Pemansuhan Akta Hasutan 1948 adalah antara janji kerajaan Pakatan Harapan dalam reformasi undang-undang di negara ini. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13420

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12893

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news