Undang-undang baharu ganti Akta Hasutan dalam masa terdekat – Dr Mahathir 0 65

KUALA LUMPUR: Akta baharu bagi menggantikan Akta Hasutan 1948 sudah ada dan sedang dalam proses penyusunan, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri berkata kerajaan akan memperkenalkan undang-undang baharu itu dalam masa terdekat.

“Kita menarik balik undang-undang dulu (Akta Hasutan) dan untuk undang-undang baharu kita sudah ada dalam status menyusun semula ayat-ayat dalam undang-undang.

“(Dijangka selesai) secepat mungkin,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen, hari ini.

Sebelum ini, Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yasin, berkata polis masih boleh menggunakan Akta Hasutan bagi menjalankan siasatan kerana undang-undang itu belum dimansuhkan dan mengarahkan penggunaannya dibuat secara berhemah.

Menyentuh penarikan semula Rang Undang-Undang Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) di Dewan Rakyat, Dr Mahathir berkata keputusan itu dibuat berikutan banyak pendapat berbeza disuarakan badan bukan kerajaan (NGO).

“Kita dapati banyak pendapat yang berbeza dan undang-undang itu perlu dikaji untuk memasukkan idea-idea yang disampaikan kepada kita.

“Saya tak berani jamin (bila akan dibentang semula), tapi secepat mungkin,” katanya.

Pemansuhan Akta Hasutan 1948 adalah antara janji kerajaan Pakatan Harapan dalam reformasi undang-undang di negara ini. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sarawak kekal had usia belia 15-40 tahun 0 13

KUCHING: Sarawak melihat lebih banyak kesulitan dan perkara terbantut apabila had usia belia diturunkan daripada 40 kepada 30 tahun.

Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, meskipun Persekutuan melulus pindaan mengurangkan had usia belia, Sarawak masih tetap meneruskan hubungan kerjasama.

Beliau berkata, antara sebab had usia belia tidak dipinda di Sarawak ialah banyak program melibatkan penyaluran bantuan kepada belia B40 telah dan sedang dirancang.

“Program B40 misalnya, melibatkan ramai belia yang berhasrat menjadi petani moden dan usahawan muda yang menerima bantuan daripada kerajaan.

“Jika kita letakkan had usia belia 30 tahun maka, ramai yang tidak layak menerima bantuan,” katanya ketika ditemui media selepas majlis menandatangani Memorandum Perjanjian antara Business Events Sarawak (BESarawak) dengan Persatuan Penganjur dan Pembekal Persidangan dan Pameran Malaysia di sebuah hotel tekemuka di sini, hari ini.

Terdahulu, Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang membuat kunjungan hormat ke atas Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg hari ini berkata, kerajaan persekutuan menghormati pandangan kerajaan Sarawak untuk meneliti secara mendalam mengenai keputusan menurunkan had usia belia daripada 40 kepada 30 tahun.

Pada masa kini, katanya pindaan tersebut hanya melibatkan persatuan yang didaftarkan di bawah Pendaftar Pertubuhan Belia (ROY).

“Apa yang dibangkitkan oleh kerajaan negeri itu adalah lain dan bukan di bawah bidang kuasa kerajaan pusat untuk menentukan. Jadi hanya yang berdaftar di bawah ROY akan meneruskan pindaan tersebut.

“Saya rasa ia adalah jalan untuk kita (kerajaan negeri dan kerajaan pusat) untuk berkerjasama dengan lebih rapat di mana kerajaan persekutuan boleh membantu dalam menyasarkan bantuan kepada belia bawah 30 tahun, yang transisinya akan bermula pada Disember 2021,” ujar Syed Saddiq dalam laporan Bernama. – Utusan Borneo Online

Spread the news

Mayat pemandu pelancong yang hilang ditemui di Gua Rusa Mulu 0 23

MIRI: Mayat pemandu pelancong yang dilaporkan hilang ketika banjir kilat di Gua Rusa Taman Negara Mulu, tekah ditemui oleh pasukan penyelamat pagi ini

Mayat mangsa yang dikenali sebagai Roviezal Robin 20 tahun telah dijumpai berhampiran Deer Sum di kawasan operasi kira-kira pukul 10.10 pagi tadi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Setakat ini mayat telah pun dihantar ke hospital untuk tindakan selanjutnya – Kamek Miak Sarawak

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link