Walaupun GST Pada Kadar Sifar Harga Barangan Keperluan Asas Masih Mahal 0 3187

SHAH ALAM – Harga barangan keperluan asas masih mahal walaupun selepas pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada kadar sifar, berkuat kuasa 1 Jun lalu.

Justeru, Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Ahmad Yazid Othman, berkata golongan B40 iaitu isi rumah yang berpendapatan purata bulanan bawah RM3,860 masih dibelenggu isu kos sara hidup.

“MTEM ada menjalankan pemerhatian di pasar raya beberapa hari sebelum pelaksanaan GST sifar. Kami dapati peniaga menaikkan harga barangan keperluan asas sedikit demi sedikit.

“Apabila GST sifar dilaksanakan, pihak peniaga kononnya menurunkan harga sedangkan harga sebelum dan selepas GST adalah sama,” katanya ketika menjadi ahli panel wacana ‘Sebulan Selepas Tiada GST’ di sini, hari ini.

Ahli panel lain ialah Pengarah Urusan Mydin, Datuk Wira Dr Ameer Ali Mydin dan Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam, Datuk Nadzim Johan, manakala Ketua Pegawai Eksekutif Kota Buku, Sayed Munawar Sayed Mohd Mustar bertindak sebagai moderator.

Ahmad Yazid sebaliknya berkata, GST sifar hanya memberi manfaat kepada golongan berpendapat tinggi apabila harga kereta mewah turun purata kira-kira RM10,000.

“Begitu juga dengan harga barangan mewah lain yang mana ia menguntungkan golongan atasan, tetapi golongan bawah masih terkesan,” katanya.

Beliau turut mencadangkan supaya kerajaan memansuhkan permit import (AP) yang dilihat tidak banyak membantu mengawal harga barangan asas rakyat di negara ini.

Dalam pada itu, Ameer Ali tidak menolak kemungkinan harga barangan akan kembali meningkat selepas pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

“Jangan cakap harga barang tidak naik jika SST dilaksanakan. Kalau kadar SST lima peratus, harga barang mungkin akan naik dalam kadar ini juga. Begitulah juga kalau kadar SST 10 peratus.

“Jangan berbohong kononnya ada peniaga cakap mereka menyerap cukai yang dikenakan kerajaan. Tiada istilah menyerap cukai dalam perniagaan,” katanya.

Beliau berkata, kenaikan taraf elektrik seperti diumumkan kerajaan turut memberi tekanan kepada golongan peniaga.

“Contohnya bagi perniagaan Mydin, kenaikan tarif elektrik akan menyebabkan pertambahan kos perniagaan mencecah jutaan ringgit. Ia belum dikira kos yang dikenakan pembekal,” katanya.

Sementara itu, Nadzim berkata, sikap pengguna di negara ini yang ‘benak’ turut menjadi faktor peniaga tamak terus ‘bermaharajalela’.

“Rakyat Jepun dan Eropah akan boikot kalau harga barang mahal, (bagaimanapun) rakyat Malaysia tetap beli walaupun peniaga jual mahal. Peniaga fikir jual mahal pun orang tetap beli, jadi buat apa nak turunkan harga,” katanya. -BH Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14069

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8198

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news