18 perkara menarik tentang Miri 0 7311

1. Pengguna motosikal di Miri masih dikategorikan sebagai sangat sedikit berbanding bahagian2 lain di Sarawak.

2. Anda akan terjumpa ramai penduduk di sini yang boleh bertutur lebih daripada 1 bahasa. So jangan terkejut jika melihat lelaki berwajah melayu tiba2 bercakap dalam bahasa cina ataupun iban!

3. Jika anda menunggang motosikal di Miri,berhati2lah. Pemandu kereta di sini memandu dengan sangat laju!

4. Komuniti di Miri sangat erat! Jangan sesekali membuat masalah di sini kerana besar kemungkinan kesalahan anda akan di post di Miri Community group di facebook!

5. Nisbah anggaran bagi persepsi penduduk disini berkenaan dengan jauhnya jarak dari satu destinasi ke satu destinasi di sini berbanding dengan penduduk di Kuching adalah dalam kadar 3 nisbah 1 !

6. Penduduk asal Miri dikenali sebagai ‘Mereik’. Ini membezakan mereka dengan penduduk luar Miri yang berhijrah ke sini.

7. Sebahagian peratusan ekonomi disini di turut disumbangkan oleh pembeli dari negara jiran iaitu Brunei, yang datang ke sini untuk membeli belah.

8. Golongan muda menjadikan Marina Bay ataupun Esplanade sebagai tempat mereka berkumpul di hujung minggu.

9. Sesetengah barangan siap yang dijual disini agak mahal, walaupun bahan mentah/asas kepada barangan tersebut murah.

10. Kebanyakan rumah penduduk di sini menggunakan gas bawah tanah berbanding penggunaan tong gas. Ianya lebih menjimatkan kos dan mudah.

11. Masalah yang mungkin anda hadapi semasa berada di sini adalah mencari tempat makan.

12. Jika anda memandu di tengah pusat bandaraya Miri, jangan terlepas pandang ke tempat yang anda ingin tuju. Jika terlepas, anda terpaksa berpusing jauh untuk ke tempat itu semula!

13. Wanita di sini ramai yang cantik dan seksi! Ianya realiti yang perlu diterima semua! Malahan pemandu wanita disini memandu dengan sangat cekap!

14. Di Lutong, anda akan melihat masjid dan gereja dibina bersebelahan saja. Begitu juga dengan tanah perkuburan di Krokop. Jauhnya jarak kubur Kristian dan Islam tidak sampai 5 meter pun!

15. Kebanyakan ahli perniagaan disini memilili rumah yang sangat luar biasa besarnya. Biliknya sahaja mungkin bersamaan dengan keluasan rumah teres biasa!

16. Geografi muka bumi di sini berbukit bukau. Sangat berbahaya memandu ketika hujan.

17. Pasar Saberkas dari dulu lagi menjadi tumpuan utama untuk penduduk di sini membeli makanan untuk dibawa pulang ke rumah.

18. Lelaki dan perempuan Miri majoritinya berkulit putih. Agak jarang kita melihat mereka-mereka yang berkulit hitam

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14364

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news