Bomba guna kaedah water bombing kawal kebakaran tanah gambut di Miri 0 5812

MIRI – Unit Udara Bomba Miri telah menggunakan kaedah menjatuhkan air dari udara atau ‘water bombing’ untuk mengawal kebakaran tanah gambut yang kini sudah menghampiri kawasan Kompleks Kebajikan Hamidah Yakub di Permyjaya hari ini.

Ketua Bomba dan Penyelamat Miri, Law Poh Kiong berkata, operasi telah dilaksanakan bersama dengan Unit Udara Bomba Miri yang melakukan pemadaman api melalui kaedah water bombing selain daripada bantuan operasi pemadaman di darat dengan 1,590 liter air (1,590 litre of water for one drop) digugurkan sekali untuk kawasan tertentu kebakaran tersebut oleh unit udara.

“Kebakaran melibatkan kawasan seluas 32 hektar dan setakat ini api masih belum padam tetapi keadaan masih terkawal kerana kebakaran masih belum merebak ke kawasan lain,” katanya di sini hari ini.

Poh Kiong berkata, pada masa sama asap masih lagi berada di kawasan tanah gambut yang telah dipadamkan menerusi kaedah ‘water bombing‘.

Untuk rekod Kompleks Kebajikan Hamidah Yakub dimiliki Lembaga Kebajikan Anak-anak Yatim Sarawak (Peryatim) yang menempatkan anak-anak yatim pelbagai kaum di Sarawak berumur tujuh hingga 19 tahun. – Bernam

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14362

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news