3 ADUN GPS pula dikhabarkan mahu angkat kaki 0 5633

KUCHING: Selepas enam Ahli Parlimen Gabungan Parti Sarawak (GPS) didakwa mahu meninggalkan pakatan itu, kini tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) mereka dikhabarkan sudah bersedia untuk ‘angkat kaki’.

Daripada jumlah keseluruhan itu, tujuh adalah wakil rakyat didakwa dari Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), manakala dua lagi dari Parti Rakyat Sarawak (PRS).

Jurucakap Parti Pribumi Sarawak (PRIBUMI) mendakwa tindakan sembilan wakil rakyat terbabit disebabkan hilangnya keyakinan terhadap kepemimpinan tertinggi GPS, khususnya PBB yang menguasai pentadbiran kerajaan negeri.

“Lebih 50 tahun mentadbir Sarawak, PBB didapati gagal dan semakin lemah. Jadi, enam Ahli Parlimen dan tiga ADUN sudah bersedia untuk ‘berhijrah’ dan menyertai PRIBUMI sebagai wadah baharu perjuangan mereka.

“Satu hari yang sesuai akan tiba bagi mengumumkan penyertaan mereka ke dalam PRIBUMI,” katanya ketika dihubungi NSTP di sini, hari ini.

Bagaimanapun, jurucakap berkenaan enggan mendedahkan nama kesemua sembilan wakil rakyat berkenaan kerana menyifatkan masanya belum tiba untuk parti itu berbuat demikian.

Ditanya sama ada PRIBUMI sudah berdaftar sebagai siasah politik yang sah, jurucakap itu memaklumkan entiti berkenaan sudah didaftarkan dan akan mengadakan sidang media mengenainya dalam tempoh terdekat.

“Jawatan Pengerusi, Presiden dan kesemua kepemimpinan tertinggi kita adalah anak pribumi Sarawak.

“Kini, sembilan bahagian sudah digerakkan melalui penubuhan Jawatankuasa Bahagian parti mengikut Bahagian negeri,” katanya.

Beliau berkata, PRIBUMI akan bergabung bersama empat lagi parti tempatan, termasuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

“Tindakan penggabungan adalah demi memastikan kesemua parti berkenaan berada dalam Pakatan Harapan (PH).

“Ini sudah pasti menjadikan senario politik di Sarawak lebih berwarna-warni, terutama menjelang Pilihan Raya Negeri Ke-12 (PRN-12) yang dijangka diadakan dalam tempoh kurang tiga tahun dari sekarang,” katanya–BH Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14364

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news