40 fakta menarik mengenai Kuching yang harus anda tahu 0 1931

1. Kuching adalah bandar pertama di negara ini di mana pemandu boleh membelok apabila terdapat papan tanda “turn left when exit is clear” yang mana ianya sah di sisi undang-undang! (Sekarang baru mula dilaksanakan di Putrajaya)

2. Lebih daripada 50 peratus daripada rumah-rumah di Kuching adalah rumah semi-detached dan banglo, jauh lebih banyak daripada mana-mana bandar lain di Malaysia.

3. Kuching adalah bandaraya pertama didunia diiktiraf sebagai “Bandaraya Perpaduan”

4. Kuching adalah bandar di mana majoriti keluarga di sini mempunyai motto “satu orang, satu kereta”, dan bukan “satu keluarga, satu kereta”. Apabila anak-anak mula mendapat lesen memandu kereta, mereka akhirnya akan mempunyai kereta mereka sendiri. Pelajar tingkatan 5 akan memandu sendiri ke sekolah. Walaupun harga bahan api dinaikkan, bilangan kereta dalam keluarga masih tetap sama.

5. Bulatan Kuching sangat besar berbanding dengan bandar-bandar lain. Ia adalah hampir bersamaan dengan setengah padang bola sepak!

6. Penduduk di sini sering merujuk lokasi di bandar dengan menggunakan perkataan “batu”. Contohnya Batu 3, Batu 4, Batu 5, dan sebagainya.

7. Banyak kedai-kedai di Bandar mula ditutup pada sekitar jam 6 petang hingga 10 malam.

8. Majoriti penduduk di Kuching lebih memfokuskan kepada family-minded daripada money-minded.

9. Tempat-tempat yang pelancong biasanya akan lawati apabila mereka berada di Kuching ialah Jalan Song (untuk makanan), Taman Sahabat (untuk dating), kawasan Waterfront (untuk bersantai), kampung budaya (budaya), Pantai Damai (untuk pantai), Santubong (untuk mendaki), dan pelbagai taman negara (untuk flora dan fauna).

10. Makanan WAJIB apabila melawat Kuching adalah Mee Kolok, Mee Po, Mee Kampua, Laksa Sarawak, Kek Batik/Lapis, Kueh Chap, 7th Mile Teh C Peng, dan yang paling penting, Mee Tomato.

11. Kuching mempunyai satu bangunan Dewan Undangan Negeri yang paling mewah dan terbesar. Ianya seperti sebuah istana!

12. Majoriti penduduk di sini lebih bertamadun berbanding dengan bandar-bandar lain di Malaysia dan kebanyakan mereka adalah sangat ramah. Ini fakta!

13. Pelbagai bahasa boleh dikuasai oleh penduduk di sini seperti bahasa Sarawak, bahasa Iban, bahasa Bidayuh, bahasa Hokkien, bahasa Mandarin, Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, dan sebagainya.

14. Jangan terkejut jika anda melihat bukan Melayu fasih bercakap Iban atau bahasa Sarawak, dan Melayu Sarawak bercakap dalam Mandarin. Ia adalah perkara biasa di sini.

15. Walaupun diberi nama Kuching jarang sekali kita melihat kucing atau anjing berkeliaran di bandar ini.

16. Jangan menyangka semua rumah panjang hanya diperbuat daripada kayu, dibina di tengah-tengah hutan, tanpa bekalan elektrik dan air, yang masih hidup dengan hanya bergantung kepada satu aliran sungai disekitarnya. Ia tidak benar! Kebanyakan rumah panjang di sini sudah maju dan kelihatan seperti sebuah rumah teres panjang dengan bekalan elektrik dan air.

17. Kebanyakan kereta di Kuching adalah kereta seperti Porche, Mazda RX8, Nissan Skyline, Toyota, Honda dan import (ini menunjukkan bahawa orang-orang di sini agak kaya). Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak Perodua Viva dan Kancil (untuk sewa dan penggunaan ekonomi). 

18. Kuching mempunyai banyak foodcourts, di mana gerai muslim dan gerai non-muslim dibuka sebelah-menyebelah sahaja. Anda boleh menempah sate dan Mee Kolok dan sate dan makan serta duduk semeja bersama dengan pelbagai kaum! (“Perpaduan” to the max here!).

19. Di Kuching, anda boleh pergi berkayak di laut, meneroka gua, merentas hutan, mendaki gunung, membeli-belah, melawat taman negara, melawat pasar sempadan (Serikin-Indonesia / Malaysia) semua dalam satu jam perjalanan. Anda tidak dapat berbuat demikian di bandar-bandar lain di Malaysia. Anda tidak boleh melakukan aktiviti berkayak, mendaki gunung, dan merentas hutan di KL.

20. Di Kuching masjid, gereja dan kuil jaraknya tidak jauh dan ia tidak menjadi masalah buat warga Kuching.

21. Kuching merupakan sebuah bandar yang mempunyai dua Tentera Keselamatan.

22. Kuching mempunyai sebuah tempat bernama Wisma Saberkas yang serupa dengan Low Yat Plaza di KL yang menjual alat elektronik.

23. Kuching adalah di mana anda boleh mencari “Whitelady” dalam hampir semua gerai-gerai minuman (hanya orang Kuching tahu apakah yang dimaksudkan).

24. Waterfront Kuching adalah tempat di mana anda boleh mencari “gambir” yang boleh dijual secara sah di mana-mana. (hanya Sarawakian akan tahu apakah itu gambir).

25. Jenama motosikal ‘demak’ dihasilkan di Kuching (itulah sebabnya mereka mempunyai Demak Laut Industrial).

26. Kuching mempunyai sebuah kompleks khas di Kenyalang Park di mana CD cetak rompak / DVD dijual seperti seolah-olah ianya sah di sisi undang-undang!

27. Kuching adalah satu-satunya bandar di Malaysia yang mempunyai dua datuk bandar (DBKU dan MBKS).

28. Orang Kuching biasanya malas untuk berjalan, mereka akan meletakkan kenderaan mereka hanya bersebelahan dengan kedai kopi yang mereka kunjungi, seboleh-bolehnya di tepi meja yang mereka duduk, walaupun mereka tahu ia adalah salah.

29. Mereka tidak ketagih Tutti Frutti atau Baskin Robbins, tetapi mereka akan pergi ke Sunny Hill Ice Cream pada hari yang panas!

30. Kuching mempunyai banyak pasangan kahwin campur! Dan mereka menghormati semua jenis agama! Anda boleh melihat orang Melayu yang menghadiri majlis perkahwinan di Gereja Katolik, atau Cina lepak-ing dengan orang Melayu. Normal!

31. Teh 3 layer berasal dari Batu 7, Kuching.

32. Kuching mempunyai jalan yang bernama ‘Jalan Keretapi’ tanpa sebarang tanda-tanda yang kereta api berada di situ!

33. Anda akan tahu apa itu ‘terubuk’ dan ‘midin’ jika anda pernah pergi ke Kuching atau Sarawak.

34. Di Kuching bukan kristian bersekolah di sekolah mubaligh Kristian adalah perkara biasa. Jadi tidak menghairankan bila melihat ibu-bapa yang beragama islam menghantar anak-anak mereka ke sekolah-sekolah seperti St. Thomas` School, St. Mary`s School, St. Joseph`s School dan St. Theresa`s School

35. Di Kuching, lorong kiri biasanya lorong yang lebih laju dari lorong kanan. Sila ingat siap-siap jika anda ingin memandu di bandaraya Kuching!

36. Di Kuching, tidak ada ‘jalan yang salah’ bagi setiap perjalanan anda, kerana dimana saja arah yang anda pilih, ianya masih boleh membawa anda ke destinasi anda. Terdapat beribu-ribu short-cut di sini!

37. Tidak kira betapa kotornya bandaraya Kuching, ianya tetap masih bersih dari mana-mana Bandar di Malaysia ini.

38. Bandar Kuching telah terpilih sebagai salah satu bandar paling sihat di dunia, diiktiraf dan dianugerahkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dan Perikatan untuk Bandar Sihat.

39. Kuching adalah bandaraya terbesar di Borneo

40. Kebanyakan lelaki-lelaki dan perempuan-perempuan di Kuching berkulit putih dan jarang melihat mereka yang berkulit hitam. ( hmm tok pun macam hmm )

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Buaya cedera ditembak diselamatkan 0 1738

Buaya cedera ditembak diselamatkan

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak berkata, pihaknya menerima panggilan daripada pegawai Jabatan Hutan Sarawak (JHS) bagi mendapatkan khidmat khas menangkap buaya itu pada 10.59 malam tadi.

Beliau berkata, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang dikejarkan ke lokasi sebaik menerima panggilan itu.

“Setibanya di lokasi, didapati seekor buaya besar di dalam longkang dan ia agak agresif kerana difahamkan reptilia itu cedera selepas ditembak.

“Anggota kami berjaya menenangkan buaya itu selepas menutup matanya dengan kain sebelum mengikatnya di tepi pagar sekolah,” katanya.

Katanya lagi, pihaknya menghadapi kesukaran untuk mengeluarkan buaya itu dari longkang kerana terlalu berat.

“JHS hanya akan mengalihkan buaya itu pagi ini,” katanya. – Harian Metro

Spread the news

Mengawal darah tinggi 0 1740

Mengawal darah tinggi

DARAH tinggi dianggap penyakit biasa bagi rakyat Malaysia, tetapi ditakuti kerana boleh menjadi pembunuh senyap kepada pesakit.

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2019 mendapati 6.4 juta rakyat dewasa di Malaysia menghidap darah tinggi.

Mereka perlu bergantung dengan ubat yang diberikan doktor atau pegawai farmasi bagi memastikan tekanan darah sentiasa terkawal.

Namun, ramai pesakit tidak mengetahui bahawa terdapat ‘petua’ menurunkan penyakit darah tinggi menggunakan bahan semula jadi.

Pakar Antioksidan Dr Suri Roowi berkata, ‘Journal of Medicinal Plants Research’ yang diterbitkan pada 2011 menyenaraikan beberapa jenis sayuran yang boleh menurunkan tekanan darah tinggi.

Menurutnya, sayuran ini murah dan mudah didapati seperti bawang putih, saderi dan brokoli.

“Bawang putih kaya pelbagai khasiat dan banyak digunakan dalam masakan bagi menambah rasa yang lebih enak.

“Ia juga sangat berguna kepada mereka yang mengalami masalah tekanan darah tinggi.

“Caranya ialah makan seulas bawang putih setiap hari selama 12 minggu, ia boleh menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya.

Katanya, menerusi cara ini, ia dapat mengelakkan risiko serangan angin ahmar berpunca daripada penyakit berkenaan.

Beliau berkata, seterusnya ialah saderi yang diketahui kaya dengan antioksidan, serat, vitamin dan mineral yang memberi manfaat kepada kesihatan.

“Malah, saderi juga tinggi dengan bahan yang dikenali sebagai apegini.

“Bahan ini boleh membantu menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya.

Dr Suri kata, brokoli juga boleh menurunkan tekanan darah tinggi kerana dalam sayuran ini mengandungi satu bahan berkhasiat yang dikenali sebagai ‘glucoraphanin’.

“Glucoraphanin meningkatkan kandungan antioksidan dan keupayaan antikeradangan dalam brokoli yang dapat memulihkan masalah disfungsi seperti darah tinggi.

“Oleh itu, pesakit darah tinggi perlu mengamalkan memakan brokoli,” katanya.

Katanya, pada masa sama, pengambilan minyak zaitun juga baik kerana kandungan tinggi bahan asid lemak mono tidak tepu (lemak sihat) yang sangat baik untuk kesihatan.

“Jadikan minum minyak zaitun sekurang-kurang dua sudu setiap hari sebagai amalan.

“Selain membantu menurunkan tekanan darah tinggi, khasiat minyak zaitun juga dapat mencegah penyakit kronik,” katanya.

Menurut Dr Suri, pesakit darah tinggi turut disarankan mengambil makanan tinggi mineral, contohnya potasium, kalsium dan magnesium.

“Apa yang penting ialah sumber natrium atau garam mesti rendah. Ini satu cara untuk mengurang atau mencegah tekanan darah tinggi.

“Saya juga meneruskan kajian menerusi pembacaan dan menemui satu sumber makanan berkhasiat yang dikenali sebagai serbuk anak pokok barli,” katanya.

Jelasnya, ia adalah sejenis sumber barli yang kaya dengan kalsium, potassium, magnesium, protein dan sangat rendah sodium.

“Hasil kajian juga menunjukkan, serbuk anak pokok barli ini mengandungi 50 kali kalsium dan 34 kali potassium lebih tinggi berbanding beras putih.

“Khasiat ini menunjukkan serbuk ini boleh menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya. – Harian Metro

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link