40 fakta menarik mengenai Kuching yang harus anda tahu 0 7574

1. Kuching adalah bandar pertama di negara ini di mana pemandu boleh membelok apabila terdapat papan tanda “turn left when exit is clear” yang mana ianya sah di sisi undang-undang! (Sekarang baru mula dilaksanakan di Putrajaya)

2. Lebih daripada 50 peratus daripada rumah-rumah di Kuching adalah rumah semi-detached dan banglo, jauh lebih banyak daripada mana-mana bandar lain di Malaysia.

3. Kuching adalah bandaraya pertama didunia diiktiraf sebagai “Bandaraya Perpaduan”

4. Kuching adalah bandar di mana majoriti keluarga di sini mempunyai motto “satu orang, satu kereta”, dan bukan “satu keluarga, satu kereta”. Apabila anak-anak mula mendapat lesen memandu kereta, mereka akhirnya akan mempunyai kereta mereka sendiri. Pelajar tingkatan 5 akan memandu sendiri ke sekolah. Walaupun harga bahan api dinaikkan, bilangan kereta dalam keluarga masih tetap sama.

5. Bulatan Kuching sangat besar berbanding dengan bandar-bandar lain. Ia adalah hampir bersamaan dengan setengah padang bola sepak!

6. Penduduk di sini sering merujuk lokasi di bandar dengan menggunakan perkataan “batu”. Contohnya Batu 3, Batu 4, Batu 5, dan sebagainya.

7. Banyak kedai-kedai di Bandar mula ditutup pada sekitar jam 6 petang hingga 10 malam.

8. Majoriti penduduk di Kuching lebih memfokuskan kepada family-minded daripada money-minded.

9. Tempat-tempat yang pelancong biasanya akan lawati apabila mereka berada di Kuching ialah Jalan Song (untuk makanan), Taman Sahabat (untuk dating), kawasan Waterfront (untuk bersantai), kampung budaya (budaya), Pantai Damai (untuk pantai), Santubong (untuk mendaki), dan pelbagai taman negara (untuk flora dan fauna).

10. Makanan WAJIB apabila melawat Kuching adalah Mee Kolok, Mee Po, Mee Kampua, Laksa Sarawak, Kek Batik/Lapis, Kueh Chap, 7th Mile Teh C Peng, dan yang paling penting, Mee Tomato.

11. Kuching mempunyai satu bangunan Dewan Undangan Negeri yang paling mewah dan terbesar. Ianya seperti sebuah istana!

12. Majoriti penduduk di sini lebih bertamadun berbanding dengan bandar-bandar lain di Malaysia dan kebanyakan mereka adalah sangat ramah. Ini fakta!

13. Pelbagai bahasa boleh dikuasai oleh penduduk di sini seperti bahasa Sarawak, bahasa Iban, bahasa Bidayuh, bahasa Hokkien, bahasa Mandarin, Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, dan sebagainya.

14. Jangan terkejut jika anda melihat bukan Melayu fasih bercakap Iban atau bahasa Sarawak, dan Melayu Sarawak bercakap dalam Mandarin. Ia adalah perkara biasa di sini.

15. Walaupun diberi nama Kuching jarang sekali kita melihat kucing atau anjing berkeliaran di bandar ini.

16. Jangan menyangka semua rumah panjang hanya diperbuat daripada kayu, dibina di tengah-tengah hutan, tanpa bekalan elektrik dan air, yang masih hidup dengan hanya bergantung kepada satu aliran sungai disekitarnya. Ia tidak benar! Kebanyakan rumah panjang di sini sudah maju dan kelihatan seperti sebuah rumah teres panjang dengan bekalan elektrik dan air.

17. Kebanyakan kereta di Kuching adalah kereta seperti Porche, Mazda RX8, Nissan Skyline, Toyota, Honda dan import (ini menunjukkan bahawa orang-orang di sini agak kaya). Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak Perodua Viva dan Kancil (untuk sewa dan penggunaan ekonomi). 

18. Kuching mempunyai banyak foodcourts, di mana gerai muslim dan gerai non-muslim dibuka sebelah-menyebelah sahaja. Anda boleh menempah sate dan Mee Kolok dan sate dan makan serta duduk semeja bersama dengan pelbagai kaum! (“Perpaduan” to the max here!).

19. Di Kuching, anda boleh pergi berkayak di laut, meneroka gua, merentas hutan, mendaki gunung, membeli-belah, melawat taman negara, melawat pasar sempadan (Serikin-Indonesia / Malaysia) semua dalam satu jam perjalanan. Anda tidak dapat berbuat demikian di bandar-bandar lain di Malaysia. Anda tidak boleh melakukan aktiviti berkayak, mendaki gunung, dan merentas hutan di KL.

20. Di Kuching masjid, gereja dan kuil jaraknya tidak jauh dan ia tidak menjadi masalah buat warga Kuching.

21. Kuching merupakan sebuah bandar yang mempunyai dua Tentera Keselamatan.

22. Kuching mempunyai sebuah tempat bernama Wisma Saberkas yang serupa dengan Low Yat Plaza di KL yang menjual alat elektronik.

23. Kuching adalah di mana anda boleh mencari “Whitelady” dalam hampir semua gerai-gerai minuman (hanya orang Kuching tahu apakah yang dimaksudkan).

24. Waterfront Kuching adalah tempat di mana anda boleh mencari “gambir” yang boleh dijual secara sah di mana-mana. (hanya Sarawakian akan tahu apakah itu gambir).

25. Jenama motosikal ‘demak’ dihasilkan di Kuching (itulah sebabnya mereka mempunyai Demak Laut Industrial).

26. Kuching mempunyai sebuah kompleks khas di Kenyalang Park di mana CD cetak rompak / DVD dijual seperti seolah-olah ianya sah di sisi undang-undang!

27. Kuching adalah satu-satunya bandar di Malaysia yang mempunyai dua datuk bandar (DBKU dan MBKS).

28. Orang Kuching biasanya malas untuk berjalan, mereka akan meletakkan kenderaan mereka hanya bersebelahan dengan kedai kopi yang mereka kunjungi, seboleh-bolehnya di tepi meja yang mereka duduk, walaupun mereka tahu ia adalah salah.

29. Mereka tidak ketagih Tutti Frutti atau Baskin Robbins, tetapi mereka akan pergi ke Sunny Hill Ice Cream pada hari yang panas!

30. Kuching mempunyai banyak pasangan kahwin campur! Dan mereka menghormati semua jenis agama! Anda boleh melihat orang Melayu yang menghadiri majlis perkahwinan di Gereja Katolik, atau Cina lepak-ing dengan orang Melayu. Normal!

31. Teh 3 layer berasal dari Batu 7, Kuching.

32. Kuching mempunyai jalan yang bernama ‘Jalan Keretapi’ tanpa sebarang tanda-tanda yang kereta api berada di situ!

33. Anda akan tahu apa itu ‘terubuk’ dan ‘midin’ jika anda pernah pergi ke Kuching atau Sarawak.

34. Di Kuching bukan kristian bersekolah di sekolah mubaligh Kristian adalah perkara biasa. Jadi tidak menghairankan bila melihat ibu-bapa yang beragama islam menghantar anak-anak mereka ke sekolah-sekolah seperti St. Thomas` School, St. Mary`s School, St. Joseph`s School dan St. Theresa`s School

35. Di Kuching, lorong kiri biasanya lorong yang lebih laju dari lorong kanan. Sila ingat siap-siap jika anda ingin memandu di bandaraya Kuching!

36. Di Kuching, tidak ada ‘jalan yang salah’ bagi setiap perjalanan anda, kerana dimana saja arah yang anda pilih, ianya masih boleh membawa anda ke destinasi anda. Terdapat beribu-ribu short-cut di sini!

37. Tidak kira betapa kotornya bandaraya Kuching, ianya tetap masih bersih dari mana-mana Bandar di Malaysia ini.

38. Bandar Kuching telah terpilih sebagai salah satu bandar paling sihat di dunia, diiktiraf dan dianugerahkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dan Perikatan untuk Bandar Sihat.

39. Kuching adalah bandaraya terbesar di Borneo

40. Kebanyakan lelaki-lelaki dan perempuan-perempuan di Kuching berkulit putih dan jarang melihat mereka yang berkulit hitam. ( hmm tok pun macam hmm )

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13982

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8187

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news