Abang Johari komited mahu bantu sekolah mubaligh di Sarawak 0 5907

BETONG: Ketua Menteri Sarawak yang sentiasa meletakkan bidang pendidikan sebagai keutamaan sejak menerajui Sarawak 13 Januari tahun lalu, ingin memastikan bahawa  kemudahan sekolah di negeri ini, termasuk sekolah mubaligh terus diberi perhatian.

Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg ketika berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan Cawangan Tiga Tahun Sekali Cawangan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Zon 5 di Dewan Suarah di sini semalam, mengulangi komitmennya untuk membantu sekolah mubaligh.

Media melaporkan sebelum ini sebanyak RM80 juta peruntukan daripada kerajaan persekutuan telah disalurkan kepada sekolah mubaligh di Sarawak dari 2010 hingga 2015.

Sekolah mubaligh dengan ada daripadanya dibina lebih 100 tahun lalu telah banyak memberi sumbangan dari segi melahirkan modal insan di negeri ini.

“Kita tak ada masalah untuk menyalurkan peruntukan bagi membangunkan sekolah mubaligh. Beritahu berapa peruntukan yang diperlukan. Kita akan bantu,” tegasnya sambil menyatakan bahawa kerajaan akan menggunakan RM1 bilion untuk memperbaiki dan membina semula hampir 1,000 sekolah daif di negeri ini.

“Saya sudah beritahu PM bahawa saya akan baik pulih semua sekolah berkenaan menggunakan duit kita sendiri dulu, tetapi kerajaan persekutuan perlu bayar balik,” jelasnya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan peruntukan RM1 bilion untuk tujuan tersebut dalam Bajet 2018 yang dibentangkan di Dewan Rakyat Oktober lalu. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13982

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8187

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news