400 ahli PRS Tamin keluar parti, mahu James Masing letak jawatan presiden parti 0 5540

SELANGAU: Parti Rakyat Sarawak (PRS) menerima tamparan sekali lagi apabila lebih 400 ahli PRS bahagian Tamin hari ini mengumumkan keluar parti itu.

Timbalan Pengerusi PRS bahagian Tamin Augustine Amin berkata mereka meninggalkan parti kerana hilang kepercayaan terhadap kepimpinan parti.

“Kami kecewa dan hilang kepercayaan terhadap kepimpinan presiden parti Tan Sri Dr James Jemut Masing yang bersifat kepentingan peribadi.

“Tindakan kami meninggalkan parti dilakukan secara sukarela tanpa paksaan mana-mana pihak,” jelasnya ketika ditemui di Rumah Jangit, Sungai Igu, Tamin.

Hadir sama ialah Bendahari PRS bahagian Tamin bekas Kaunselor Gawan Ma-ieng.

Augustine berkata PRS bahagian Tamin sebulat suara mahu Masing meletak jawatan sebagai presiden parti dan bertanggungjawab di atas kekalahan calon Barisan Nasional (BN) yang diwakili PRS.

“Kami mahu Masing meletak jawatan sebagai PRS kerana kesilapan yang dilakukan beliau dengan perjuangan yang bersifat kepentingan peribadi dan menyebabkan parti kehilangan tiga kerusi pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 yang lalu,” ujarnya.

Pada PRU ke-14, PRS gagal mempertahankan kerusi Parlimen Selangau, Lubok Antu dan Julau.

Sementara itu, kira-kira 300 ahli PRS bahagian Kakus turut telah mengumumkan keluar parti itu pada 29 Mei lepas di majlis yang diadakan di Rumah Nuari, Arip, Selangau. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13851

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news