Rumah panjang di Miri kecoh diceroboh monyet 0 5679

ANGGOTA APM Miri menangkap monyet yang menceroboh ke dalam sebuah bilik rumah panjang di Lambir, Miri. – Foto ihsan APM

Rumah panjang ‘kecoh’ diceroboh monyet

Oleh Mohd Rizal Abdullah

MIRI: Penghuni sebuah rumah panjang di Lambir di sini ‘kecoh’ akibat kehadiran seekor monyet liar menceroboh ke dalam sebuah bilik di rumah panjang itu dalam kejadian malam semalam.

Dalam kejadian pada jam 11.10 malam itu, monyet betina itu dilihat bergayut di atas siling dalam keadaan agresif sehingga membimbangkan penghuni rumah.

Pegawai Operasi Angkatan Pertahanan Awam (APM) Miri, Kapten Hazlee Shah Abd Hamid, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 11.23 malam berhubung kejadian itu.

Menurutnya, tiga anggotanya kemudiannya dikerahkan ke lokasi dan mendapati monyet liar itu masih berada di dalam bilik dalam keadaan agresif.

“Monyet berkenaan cuba mencari jalan keluar dengan melompat dari penyangkut langsir dan bergayut di apa saja yang berada di kawasan tinggi,” katanya.

Katanya, bagaimanapun, monyet berkenaan berjaya ditangkap menggunakan penjerut 10 minit kemudian.

“Kedua-dua kaki dan tangan monyet itu turut diikat sebagai langkah keselamatan,” katanya.

Katanya, monyet berkenaan seterusnya dibawa ke Pusat Kawalan Operasi Daerah(PKOD) Miri sebelum dilepaskan semula ke dalam hutan. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13388

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8126

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news