48 pasukan Piala Dunia bakal jadi realiti 0 5958

DOHA: ‘Majoriti persekutuan bola sepak dunia mahukan penambahan bilangan pasukan bermain pada Piala Dunia 2022 di Qatar, penambahan daripada 32 kepada 48 pasukan,’ kata presiden FIFA, Gianni Infantino di Doha, hari ini.

Bercakap pada sidang media selepas menghadiri persidangan FIFA selama tiga hari di ibu negara Qatar itu, Infantino berkata, rancangan berkenaan disokong kebanyakan persatuan di seluruh dunia.

‘Kita lihat nanti,’ katanya. ‘Setakat ini, sudah tentu majoriti mahukannya kerana ada 16 pasukan lagi yang akan turut serta, ini bermakna bukan sahaja 16 lagi negara akan merasai bahang Piala Dunia, tetapi 50 atau 60 lagi negara akan mempunyai peluang untuk mengimpikannya.

‘Sama ada ia boleh dilaksanakan atau tidak, ia adalah satu lagi persoalan?”

FIFA berkata, mereka bakal melakukan keputusan terakhir pada Mac nanti ketika mesyuarat majlis akan datang selepas kajian diselesaikan.

Keputusan menganjurkan dengan format 48 pasukan bakal membabitkan penganjuran seterusnya pada edisi 2026, dengan Piala Dunia akan diadakan di Amerika Syarikat, Mexico dan Kanada.

Beliau juga berkata, Qatar mempertimbangkan cadangan penganjuran 48 pasukan di Piala Dunia dalam tempoh empat tahun lagi.

‘Bagi pihak Qatar, mereka terbuka terhadap cadangan itu dan ia adalah sesuatu yang saya hargai,’ kata Infantino. – AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ronaldo ledak gol ke-102 0 7671

Ronaldo ledak gol ke-102

LISBON: Cristiano Ronaldo semakin menghampiri rekod penjaring terbanyak sepanjang zaman ketika juara Eropah, Portugal membelasah Andorra 7-0 dalam saingan persahabatan sebentar tadi.

Bintang Juventus itu masuk dari bangku simpanan untuk meledak jaringan ke-102 gol buat Portugal pada minit ke-85.

Bekas penyerang Iran, Ali Daei memegang rekod dengan 109 gol.

Portugal, yang meneruskan persiapan untuk mempertahankan Kejohanan Eropah tahun depan akan beraksi dalam Liga Negara-Negara berdepan Perancis awal pagi Ahad ini, mudah mengatasi Andorra. – Berita Harian

Spread the news

FAS mungkin tarik diri 0 5306

FAS mungkin tarik diri

PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS), Datuk Posa Majais menegaskan, pihaknya mungkin akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021.

Menurutnya, tindakan demikian terpaksa dilakukan sekiranya masalah kewangan dialami masih tidak menemui jalan penyelesaian.

Bagaimanapun katanya, pihaknya sedar pendekatan dilakukan bakal memberi tempias atau kesan terhadap pasukan yang beraksi dalam kejohanan anjuran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ketika ini.

“Mungkin kami akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021 sekiranya masalah kewangan yang dihadapi ketika ini masih gagal menemui jalan penyelesaian serta tiada pihak yang tampil untuk membantu.

“Memang tindakan berbuat demikian memberi tempias kepada pasukan yang berada di bawah naungan kita kelak,” jelas Datuk Posa kepada Suara Sarawak baru-baru ini.

Beliau menegaskan, tindakan menarik diri dilihat sebagai jalan terbaik untuk mengelak musibah tersebut terus berpanjangan.

Musim ini lima pasukan di bawah badan induk berkenaan bersaing dalam liga anjuran FAM iaitu Sarawak United FC (Liga Premier), Sarawak United II Liga M3), Sarawak United III (Piala Presiden), Sarawak United IV (Piala Belia) dan Sarawak United (Liga Futsal FAM).

Justeru jika keputusan menarik diri terpaksa dilakukan maka secara automatik kesemua lima pasukan ini tidak boleh beraksi dalam sebarang kejohanan anjuran FAM.

Dalam pada itu katanya, pihak pengurusan FAS merakam ucapan terima kasih kepada Menteri Belia dan Sukan Negeri Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah dan Menteri Muda Hal Ehwal Korporat dan Unit Komunikasi Awam Sarawak Abdullah Saidol atas sokongan yang diberikan kepada badan induk (FAS) selama – Suara Sarawak

Spread the news