Abang Jo ikhlas dengar isu Pemakai Menoa dan Pulau Galau, sanggup pinda Kanun Tanah Sarawak 0 5697

KUCHING: “Kerajaan Barisan Nasional (BN) sedia mendengar isu berkaitan ‘Pemakai Menoa’ dan ‘Pulau Galau’ dan jika perlu, meminda Kanun Tanah Sarawak.
“Kita serius dan ikhlas berhubung perkara ini, tetapi ia perlu dengan undang-undang yang teratur dan jelas” tegas Pengerusi BN Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg semalam ketika merasmikan Seminar Pemakai Menoa Pulau Galau di Hotel Imperial di sini.
Ia persidangan pertama mengenai “isu panas” ini, yang meledak susulan keputusan Mahkamah Persekutuan pada Disember 2016 untuk tidak mengiktiraf pelaksanaan Pemakai Menoa Pulau Galau dalam undang-undang tanah negeri.
Jelas Abang Johari, pentadbirannya kini sedang mencari “penyelesaian terbaik” yang boleh menamatkan isu ini secara berhemah.
“Perlu ada definisi yang ‘jelas’ dan ‘tepat’ berhubung status dua kategori tanah ini, yang perlu disepakati oleh semua golongan Bumiputera.
Kata Abang Johari,  Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem sebelum kematiannya, telah mengarahkan beliau dan Datuk Amar Douglas Uggah Embas untuk menangani isu ini.
“Kita amat sedar bahawa isu ini dekat di hati rakyat Bumiputera negeri ini dan kerana itu kita mahu menyelesaikannya secepat mungkin,” jelasnya lagi.
Hadir sama Timbalan-timbalan Ketua Menteri, Douglas Uggah, Tan Sri Dr James Jemut Masing dan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, serta Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Morshidi Ghani.
Katanya lagi, beliau berharap, persidangan yang dihadiri 368 peserta daripada pelbagai etnik Bumiputera di Sarawak, termasuk Melayu berjaya menghasilkan resolusi dan cadangan berkaitan isu ini untuk pertimbangan kerajaan.
Sebagai menteri yang dipertanggungjawab untuk isu ini, Uggah mengakui kerajaan terpaksa menangani isu ini menggunakan saluran politik setelah ia mencetuskan kesan kepada masyarakat Bumiputera di negeri ini.
Pindaan mengenai Kanun Tanah Sarawak bagi memberi ruang kepada Pemakai Menoa dan Pulau Galau dijangka dibentang dan dibahaskan di Dewan Undangan Negeri Sarawak pada persidangan Mei depan. — Sarawakvoice
Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13410

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8131

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news