Kerana cinta, lelaki bakar diri di rumah kekasih di Kampung Sageng Simunjan 0 6033

SIMUNJAN: Dek gelora cinta, seorang lelaki berusia 24 tahun bertindak nekad membakar diri, dengan bahan bakar petrol motosikalnya sendiri di Kampung Sageng, di sini pagi tadi.
Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Negeri, Tiong Ling Hii berkata, cubaan lelaki tersebut bagaimanapun terhalang oleh tindakan segera penduduk kampung memadam api yang dicetusnya.
“Pihak kita dimaklumkan tentang insiden itu sekitar jam 9.24 pagi daripada Ibu Pejabat Polis Daerah Simunjan dan Balai Bomba dan Penyelamat Simunjan segera memberi respons dengan mengatur gerak sebuah jentera LFRT dan sebuah kenderaan Pajero Mitsubishi dengan kekuatan 10 anggota ke lokasi.
Kata Ling Hii, berdasarkan maklumat awal, lelaki terbabit telah bertindak membakar diri di dalam rumah keluarga kekasihnya di Kampung Sageng atas alasan yang tidak dapat dikenal pasti.
“Bagaimanapun, penduduk kampung yang melihat kejadian tersebut segera bertindak memadamkan api yang membakar mangsa menggunakan air.
Selepas diselamatkan, mangsa bertindak menunggang motosikal kembali ke rumahnya di Kampung Lot.
“Pemeriksaan anggota kita mendapati mangsa kemudian mengalami lecur sebanyak 30 peratus akibat kebakaran itu dan telah diserahkan kepada pihak paramedik Hospital Simunjan untuk tindakan selanjutnya.
Tinjauan di rumah kekasihnya di Kampung Sageng pula kata Ling Hii, mendapati api hanya membakar lantai rumah tersebut. — Sarawakvoice
Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14337

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8229

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news