Abang Jo kunjungi PM lepas tinggalkan BN 0 5580

Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Openg dan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal hari ini hadir di kediaman rasmi Perdana Menteri dalam suatu majlis.

Ini merupakan pertemuan pertama Abang Johari dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad selepas memimpin gabungan parti pemerintah di Sarawak keluar daripada BN bagi membentuk Gabungan Parti-parti Sarawak.

Membuat hantaran di Facebook, Abang Johari berkata pertemuan petang ini atas undangan Dr Mahathir bagi menyambut sambutan tertangguh Pesta Gawai.

“Menghadiri Jemputan Gawai Raya Kaamatan di kediaman rasmi YAB PM Tun Mahathir bersama rakan-rakan kabinet Sarawak dan Sabah,” catat hantaran Facebooknya.

Turut hadir ialah Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Douglas Unggah Embas, Tan Sri James Jemut Masing dan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan.

Selepas keluar BN awal bulan ini, Abang Johari berkata GPS akan kekal sebagai pembangkang tetapi bekerjasama dengan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) baru dalam isu-isu tertentu.

Turut hadir pimpinan dari Sabah ialah Timbalan Ketua Menteri, Christina Liew, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau dan Datuk Jaujan Sambakong.

Sabah dipimpin muafakat antara WARISAN dan HARAPAN serta Upko, yang keluar daripada BN selepas pilihan raya umum 9 Mei. – Malaysiakini

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news