Abang Johari sudah kenal pasti laluan pembinaan LRT 0 5566

KUCHING: Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) bukan “hot air” seperti disifatkan pembangkang sebelum ini, dan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg sedia mengumumkan laluan bagi rancangan pembinaan sistem tersebut hujung Mac ini.

“Saya akan melaksanakannya dengan LRT ini nanti pasti akan membuka pembangunan negeri kita,” ujar Abang Johari berucap pada Majlis Perasmian 3 Dalam 1 Pergerakan Wanita Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) di Kuching pada Ahad.

Abang Johari berkata, pembinaan LRT memerlukan perancangan teliti termasuk mengenal pasti laluannya serta kos pembinaannya menggunakan dana pinjaman Bank Pembangunan Sarawak (DBOS).

Jaringan LRT akan bermula di Kuching dahulu dan beliau membayangkan generasi PBB seterusnya boleh meneruskan sambungan pembinaannya melangkaui Sibu ke Miri.

Abang Johari turut menggesa ahli PBB memberi tumpuan kepada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) yang belangsung tidak lama lagi dan mahu PBB menyapu bersih semua kerusi yang dipertandingkan. –Sarawakvoice

 

Foto : RTM Sarawak

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13410

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8131

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news