Air pancur berirama, kafe Inggeris dan sajian sejarah bakal tarikan terbaharu di sekitar tebingan Sungai Sarawak – Abang Jo 0 5583

KUCHING: Kuching dijangka akan menjadi tumpuan para pelancong dari seluruh dunia, apabila pakej produk pelancongannya siap dalam tempoh lima tahun akan datang.

Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, berdasarkan perancangan kerajaan, kawasan Tebingan Kuching, terutamanya di hadapan Astana Negeri dan Kompleks Dewan Undangan Negeri (Dun)i bakal menjadi ikon pelancongan di rantau ini.

“Kita akan bangunkannya sebagai lokasi pelancongan yang tercantik sambil diperkaya dengan warisan sejarah tempatan,” katanya ketika berucap merasmikan Festival Capgome yang diadakan di Lebuh Pejalan Kaki India di sini.

Antara tarikan baharu itu, termasuklah air pancut dari dasar sungai di hadapan Kompleks Dun dan Tebingan Kuching.

Air pancut tersebut katanya, akan dipersembahkan dengan alunan muzik seperti yang terdapat di Dubai dan Marina Bay di Singapura.

“Di samping itu, sebuah restoran berkonsepkan Inggeris akan dibangunkan di hadapan Kubu Margherita untuk mengimbas kembali cara kehidupan orang Inggeris di negeri ini semasa era pemerintahan James Brooke.

“Pelanggan akan dihidangkan teh dan dilayani seperti seorang raja ketika berkunjung ke restoran tersebut.

“Ini sesuatu yang unik dan baharu untuk menarik minat pelancong asing datang ke Sarawak.

Terdapat pelbagai aktiviti menarik diadakan sempena festival tersebut seperti persembahan tarian singa dan naga, persembahan bunga api dan mercun, persembahan tarian tradisional Cina, Melayu dan India, persembahan Gendang Cina, upacara membaling limau dan jualan makanan dalam trak. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13851

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news