Anak Sarawak dilantik Ketua Pengarah Bomba Malaysia baharu 0 5672

Ali Hamsa menyerahkan surat pelantikan kepada Muhammad Hamdan sebagai Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia yang baru. – Twitter Ali Hamsa

KUALA LUMPUR – Penolong Ketua Pengarah Bahagian Latihan Mohammad Hamdan Wahid dilantik sebagai Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM) baharu, berkuat kuasa Isnin depan.

Ketua Setiausaha Negara Tan Dr. Ali Hamsa berkata surat perlantikan kepada Muhammad Hamdan telah diserahkan hari ini.

“Saya telah menyampaikan surat pelantikan kepada Tuan Mohammad Hamdan Wahid, Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia yang baharu. Beliau akan memulakan tugas secara rasmi mulai 11 Jun. Selamat maju jaya. @bombaJBPM! #MalaysiaBaharu,” catatnya menerusi laman Twitter beliau.

Pelantikan Mohammad Hamdan adalah bagi menggantikan Datuk Seri Wan Mohd Nor Ibrahim yang bersara wajib 2 Mei lepas.

Antara jawatan yang pernah disandang Mohammad Hamdan ialah Pengarah JBPM Wilayah Persekutuan serta Penolong Ketua Pengarah Bahagian Perancangan, Penyelidikan dan Pembangunan JBPM. – Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14052

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8195

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news