ART mungkin gantikan LRT di Kuching-Samarahan 0 6779

KUCHING: Ketua Menteri semalam berkata Kerajaan Sarawak sedang mengkaji untuk memperkenalkan sistem Transit Aliran Autonomi (ART) yang lebih mudah dilaksanakan dengan kos yang lebih murah berbanding Transit Aliran Ringan (LRT).

Jelasnya, ART itu seperti bas transit tetapi badannya seperti kereta api dengan mempunyai gerabak, tetapi tidak menggunakan landasan.

“Ada peralatan peranti yang dipasangkan dalam kereta api,” kata Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Sejak beberapa bulan lalu, Ketua Menteri kelihatan begitu komited untuk menangani isu kesesakan lalu lintas di laluan Kuching-Samarahan yang menyebabkan pengguna jalan raya terperangkap teruk dalam kesesakan.

Satu daripada jalan keluar untuk jangka panjang bagi penganalisis dan pakar adalah dengan menyediakan pengangkutan awam moden yang lebih efisien termasuk LRT.

Tetapi sejak kembali dari kunjungan di China baru-baru ini, Abang Johari melontarkan cadangan baharu untuk memperkenalkan ART.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis makan malam tahunan Institut Jurutera Malaysia (IEM) Cawangan Sarawak di Hotel Imperial di sini.

“Kita akan laksanakannyanya kerana kosnya lebih murah tetapi kita perlu juruteknik dan jurutera untuk perkara ini bagi memudahkan ia diselenggarakan kelak,” ujarnya.

Menurut Abang Johari, pada masa kini kebanyakan peralatan, pengangkutan, perkhidmatan dan sebagainya menggunakan digital.

Untuk itu, beliau mengingatkan para jurutera agar menerapkan teknologi dalam pekerjaan mereka.

“Itulah sebabnya Sarawak menggunakan ekonomi digital untuk memajukan negeri ini,” tegasnya sambil menambah kawasan yang luas di negeri ini menyebabkan ia perlu memilih teknologi yang sesuai untuk memajukan Sarawak. – SarawakVoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13216

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12677

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news