Isu bumbung, papan tanda sekolah rosak selesai – Snowdan 0 78

KUCHING: Menteri Muda Belia dan Sukan, Datuk Snowdan Lawan berkata isu kerosakan bumbung pondok pengawal dan papan tanda di SK Sacred Heart, Kpg Semeba akibat pendaratan helikopter dinaiki beliau pada 4 Ogos lepas telah diselesaikan dengan baik.

Menurut Snowdan, beliau telah berjumpa dengan pihak sekolah, pegawai Jabatan Pendidikan, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan ketua kampung untuk menyelesaikan masalah itu dengan menggantikan bumbung dan papan tanda baru.

Bukan itu sahaja, beliau turut memberi geran sebanyak RM5,000 kepada PIBG sekolah tersebut selain tambahan RM3,000 bagi membeli peralatan sukan dan RM2,000 lagi untuk perpustakaan.

“Mereka sangat gembira dan tiada masalah, malah pihak sekolah juga telah mengatakan perkara itu telah selesai dalam laman Facebook sekolah itu dan mahu pihak tertentu tidak membesar-besarkan lagi isu itu,” kata Snowdan ketika ditemui pada Pelancaran Kempen Kibar Jalur Gemilang Dan Konvoi Kembara Merdeka Jalur Gemilang di Bangunan Wisma Bapa Malaysia hari ini.

Menurutnya, sehari sebelum insiden itu berlaku, beliau menghadiri majlis rasmi di Betong bagi mewakili Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah.

Dalam perjalanan pulang melimpasi Kpg Semeba, beliau meminta juruterbang untuk menurunkannya di SK Sacred Heart kerana kebetulan ada majlis Gabungan Parti Sarawak (GPS) sedang diadakan tidak jauh dari sekolah berkenaan.

“Apabila juruterbang memeriksa dengan menara kawalan, ada sebuah sekolah yang boleh digunakan untuk mendarat kerana mereka ada rekod helikopter pernah mendarat di situ untuk merasmikan dewan oleh Perdana Menteri.

“Mungkin disebabkan angin kuat dari helikopter menyebabkan bumbung rumah pengawal dan papan tanda terkopak sedikit. Namun ia dibesarkan oleh pihak tertentu,” katanya lagi.

Setiausaha Publisiti dan Sosialis Belia Parti Tindakan Demokratik (DAP), Aziz Isa semalam mengeluarkan kenyataan mengkritik Snowdan kerana mendarat helikopter di perkarangan sekolah berkenaan. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terung asam bakal tembusi pasaran Singapura 0 25

BAU: Terung asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan salah satu produk Sarawak yang bakal menembusi pasaran antarabangsa tidak lama lagi.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglass Uggah Embas berkata, negara Singapura kini berminat untuk membeli produk Sarawak seperti udang, terung asam, jambu batu dan ikan tilapia.

Sehubungan itu, beliau menggesa para petani dan para usahawan untuk tidak melepaskan dan memanfaatkan peluang berkenaan.

Jelasnya, Sarawak harus memastikan jumlah produk berkenaan sentiasa mencukupi memandangkan ianya akan mempunyai pasaran baharu dan akan memastikan kualiti untuk setiap produk.

Tambah beliau lagi, setakat ini Sarawak telah mengeksport 1,200 babi hidup setiap minggu ke Singapura.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan pelancaran Gabungan Parti Sarawak (GPS) untuk kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Serembu di Dewan Serba Guna Kampung Skio semalam.

Pada majlis yang sama, beliau turut meluluskan geran RM500,000 untuk penanaman halia, nanas dan jagung muda di kawasan DUN Serembu.

Beliau yang juga Menteri Pemodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah menegaskan kerajaan kini sedang dalam proses mengubah sektor pertanian negeri menerusi pertanian moden.

Spread the news

17 nelayan Vietnam ditahan, bot dirampas di Bintulu 0 27

BINTULU: Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) merampas sebuah bot nelayan Vietnam bersama peralatan dan pelbagai jenis ikan yang dianggarkan bernilai hampir RM1juta dalam Ops NagaTimur 01/19
kira-kira 106 batu nautika dari utara Tanjung Kidurong, Bintulu, Ahad lalu.

Dalam operasi tersebut, agensi itu turut menahan 17 krew vessel berumur antara 18 hingga 49 tahun.

Timbalan Pengarah Zon Maritim (Operasi) Bintulu, Komander Maritim Effendy Mohamed Fadil dalam sidang medianya berkata kesemua suspek ditahan oleh Kapal Maritim Sri Aman (KM Sri Aman) yang sedang mengadakan rondaan operasi sempena Op Naga Timur 01/19 kira-kira jam 8 pagi.

Beliau berkata vesel nelayan asing terbabit disyaki telah melakukan aktiviti penangkapan ikan tanpa kebenaran dan tidak memiliki permit penangkapan ikan yang sah di perairan Malaysia.

Vesel bersama suspek, katanya, ditunda masuk ke Pelabuhan Kedua Bintulu untuk siasatan lanjut.

Kesemua krew warganegara Vietnam terbabit kini direman selama 14 hari dan akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985, tambah Effendy lagi.

Beliau, dalam pada itu, berkata Maritim Malaysia Zon Maritim Bintulu sentiasa mengalu-alukan orang awam untuk menyalurkan sebarang maklumat berkaitan perlakukan jenayah, kemalangan atau insiden di laut.

Maklumat, katanya, boleh disalurkan terus ke pusat operasi Zon Maritim Bintulu di talian 086-314237 atau melalui laman facebook: Zon Maritim Bintulu & TWITTER: Zon Maritim_Bintulu@ZBintulu. – SarawakVoice

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link