Isu bumbung, papan tanda sekolah rosak selesai – Snowdan 0 6142

KUCHING: Menteri Muda Belia dan Sukan, Datuk Snowdan Lawan berkata isu kerosakan bumbung pondok pengawal dan papan tanda di SK Sacred Heart, Kpg Semeba akibat pendaratan helikopter dinaiki beliau pada 4 Ogos lepas telah diselesaikan dengan baik.

Menurut Snowdan, beliau telah berjumpa dengan pihak sekolah, pegawai Jabatan Pendidikan, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan ketua kampung untuk menyelesaikan masalah itu dengan menggantikan bumbung dan papan tanda baru.

Bukan itu sahaja, beliau turut memberi geran sebanyak RM5,000 kepada PIBG sekolah tersebut selain tambahan RM3,000 bagi membeli peralatan sukan dan RM2,000 lagi untuk perpustakaan.

“Mereka sangat gembira dan tiada masalah, malah pihak sekolah juga telah mengatakan perkara itu telah selesai dalam laman Facebook sekolah itu dan mahu pihak tertentu tidak membesar-besarkan lagi isu itu,” kata Snowdan ketika ditemui pada Pelancaran Kempen Kibar Jalur Gemilang Dan Konvoi Kembara Merdeka Jalur Gemilang di Bangunan Wisma Bapa Malaysia hari ini.

Menurutnya, sehari sebelum insiden itu berlaku, beliau menghadiri majlis rasmi di Betong bagi mewakili Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah.

Dalam perjalanan pulang melimpasi Kpg Semeba, beliau meminta juruterbang untuk menurunkannya di SK Sacred Heart kerana kebetulan ada majlis Gabungan Parti Sarawak (GPS) sedang diadakan tidak jauh dari sekolah berkenaan.

“Apabila juruterbang memeriksa dengan menara kawalan, ada sebuah sekolah yang boleh digunakan untuk mendarat kerana mereka ada rekod helikopter pernah mendarat di situ untuk merasmikan dewan oleh Perdana Menteri.

“Mungkin disebabkan angin kuat dari helikopter menyebabkan bumbung rumah pengawal dan papan tanda terkopak sedikit. Namun ia dibesarkan oleh pihak tertentu,” katanya lagi.

Setiausaha Publisiti dan Sosialis Belia Parti Tindakan Demokratik (DAP), Aziz Isa semalam mengeluarkan kenyataan mengkritik Snowdan kerana mendarat helikopter di perkarangan sekolah berkenaan. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13257

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12722

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news