Isu bumbung, papan tanda sekolah rosak selesai – Snowdan 0 216

KUCHING: Menteri Muda Belia dan Sukan, Datuk Snowdan Lawan berkata isu kerosakan bumbung pondok pengawal dan papan tanda di SK Sacred Heart, Kpg Semeba akibat pendaratan helikopter dinaiki beliau pada 4 Ogos lepas telah diselesaikan dengan baik.

Menurut Snowdan, beliau telah berjumpa dengan pihak sekolah, pegawai Jabatan Pendidikan, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan ketua kampung untuk menyelesaikan masalah itu dengan menggantikan bumbung dan papan tanda baru.

Bukan itu sahaja, beliau turut memberi geran sebanyak RM5,000 kepada PIBG sekolah tersebut selain tambahan RM3,000 bagi membeli peralatan sukan dan RM2,000 lagi untuk perpustakaan.

“Mereka sangat gembira dan tiada masalah, malah pihak sekolah juga telah mengatakan perkara itu telah selesai dalam laman Facebook sekolah itu dan mahu pihak tertentu tidak membesar-besarkan lagi isu itu,” kata Snowdan ketika ditemui pada Pelancaran Kempen Kibar Jalur Gemilang Dan Konvoi Kembara Merdeka Jalur Gemilang di Bangunan Wisma Bapa Malaysia hari ini.

Menurutnya, sehari sebelum insiden itu berlaku, beliau menghadiri majlis rasmi di Betong bagi mewakili Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah.

Dalam perjalanan pulang melimpasi Kpg Semeba, beliau meminta juruterbang untuk menurunkannya di SK Sacred Heart kerana kebetulan ada majlis Gabungan Parti Sarawak (GPS) sedang diadakan tidak jauh dari sekolah berkenaan.

“Apabila juruterbang memeriksa dengan menara kawalan, ada sebuah sekolah yang boleh digunakan untuk mendarat kerana mereka ada rekod helikopter pernah mendarat di situ untuk merasmikan dewan oleh Perdana Menteri.

“Mungkin disebabkan angin kuat dari helikopter menyebabkan bumbung rumah pengawal dan papan tanda terkopak sedikit. Namun ia dibesarkan oleh pihak tertentu,” katanya lagi.

Setiausaha Publisiti dan Sosialis Belia Parti Tindakan Demokratik (DAP), Aziz Isa semalam mengeluarkan kenyataan mengkritik Snowdan kerana mendarat helikopter di perkarangan sekolah berkenaan. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan mengagungkan pemimpin PKM, perjuangan terpesong – Sultan Selangor 0 19

KLANG: Sultan Selangor mengingatkan rakyat di negeri ini tidak terkeliru dengan fakta sejarah perjuangan Parti Komunis Malaya (PKM), sehingga mengagungkan pemimpin mereka.

Tegas Sultan Sharafuddin Idris Shah, perjuangan PKM tidak berlandaskan kepada konsep pembentukan sebuah negara Malaysia merdeka berteraskan demokrasi Raja Berperlembagaan, walaupun dikatakan turut menentang penjajahan.

“Fakta perjuangan ideologi PKM ini adalah satu fakta sejarah yang perlu generasi sekarang memahaminya dengan mendalam agar tidak terpesong dengan fakta yang mengelirukan tentang perjuangan mereka.

“Melalui fakta sejarah juga kita dapat menghargai pengorbanan yang begitu besar yang sudah dilakukan pasukan polis atau tentera kita, terutamanya ketika negara diancam PKM sekitar tahun 40-an hingga 70-an,” titah baginda.

Baginda bertitah pada Istiadat Pengurniaan Darjah dan Bintang Kebesaran Sempena Ulang Tahun Keputeraannya yang ke-74 di Istana Alam Shah di sini hari ini.

Turut berangkat Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin dan Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah.

Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah, ramai rakyat negara ini terdiri kaum Melayu, Cina, India dan kaum lain terkorban akibat serangan pengganas komunis.

“Kehidupan rakyat ketika itu sentiasa di dalam ketakutan akibat serangan yang dilakukan oleh anggota PKM.

“Selain itu banyak perkampungan dan balai polis diserang, manakala rakyat dan polis dibunuh serta diseksa oleh PKM,” titah baginda.

Sultan Selangor turut menyeru kepada semua rakyat untuk belajar sejarah secara mendalam tentang pembentukan negara dan mengetahui fakta sejarah yang sebenar.

“Rakyat perlu tahu tentang sejarah yang pernah dilalui negara ini, jadi kita boleh menjadikan fakta ini sebagai panduan kita mencapai kehidupan yang lebih baik dan sempurna.

“Beta percaya rakyat masih ingat kepada sejarah hitam negara tatkala rusuhan kaum yang berlaku pada peringkat awal kemerdekaan negara.

“Pada ketika itu kehidupan berada di dalam keadaan yang amat perit dan huru-hara. Ekonomi negara juga terjejas teruk akibat rusuhan kaum yang berlaku,” titah baginda.

Baginda bertitah, detik hitam kekejaman komunis perlu dijadikan sebagai panduan agar tidak mengulangi kesilapan dahulu.

“Selain itu, rakyat perlu hati-hati dalam memberikan pandangan dan pendapat.

“Sekiranya, ingin memberi sesuatu pandangan perlulah dilakukan secara berhemah tanpa perlu mempersoalkan apa yang sudah termaktub dalam Perlembagaan Negara,” titah baginda lagi. – Berita Harian Online

Spread the news

Harga minyak susut 0 18

SINGAPURA: Harga minyak susut hari ini selepas data industri menunjukkan peningkatan tidak dijangka dalam inventori minyak mentah di Amerika Syarikat (AS) dan ketika mana pelabur menunggu berita sama ada pusingan baharu tarif AS ke atas barangan China akan berkuat kuasa pada Ahad.

Niaga hadapan Brent susut 44 sen, atau 0.7 peratus, kepada AS$63.90 satu tong pada 0342 GMT.

Harga West Texas Intermediate (WTI) turun 33 sen, atau 0.6 peratus, kepada AS$58.91 satu tong, turun daripada paras tertinggi dua bulan yang di cecah pada Selasa.

“Pada masa ini, semua orang menjangkakan pengurangan ketara dalam inventori, tetapi ia meningkat,” kata Tony Nunan, pengurus risiko minyak di Mitsubishi Corp.

Simpanan minyak mentah AS mencatat peningkatan mengejut pada minggu baru berakhir, manakala inventori petrol dan minyak disuling juga meningkat, demikian menurut data kumpulan industri American Petroleum Institute (API).

Inventori minyak mentah menokok sebanyak 1.4 juta tong pada minggu berakhir 6 Disember kepada 447 juta, sementara penganalisis menjangkakan penyusutan 2.8 juta tong. – Reuters

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link