Atur perlawanan: Dua pemain Sarawak FA dicekup SPRM, direman hari ini 0 5810

KUCHING: Sekurang-kurangnya dua pemain skuad Liga Premier Sarawak telah dicekup Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) susulan dakwaan ‘mengatur perlawanan’ dalam pertemuan dengan Felcra United FC pada Sabtu lalu.

Sumber SPRM memberitahu, kedua-dua pemain ini, pemain anak tempatan yang telah berada dalam pasukan sejak dua musim lalu, akan dihadapkan ke Mahkamah Khas Rasuah pagi ini untuk permohonan perintah reman.

Pemain-pemain ini dikatakan menjadi ‘dalang’ Sarawak tumpas 3-2, keputusan yang tidak dapat diterima akal kerana mendahului 2-0 untuk 84 minit masa perlawanan.

Susulan kekalahan tersebut, Presiden Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS), Datuk Posa Majais telah mengarahkan pengurus pasukan, Kol (PA) Wahab Abdul Rahim melancarkan siasatan dalaman terhadap pasukannya.

Malah beliau juga meminta SPRM membantu menangani kes ini.

SPRM pada minggu lalu mengesahkan pihaknya telah mula bertindak terhadap maklumat tersebut.

FAS merupakan antara organisasi yang telah mengikrarkan bebas rasuah, beberapa minggu sebelum aksi liga bermula. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14320

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8228

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news