Barisan Kabinet Sarawak, pegawai tinggi kerajaan negeri diminta isytiharkan aset 0 5566

KUCHING – Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Sarawak, Chong Chieng Jen mahu supaya Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg memastikan menteri, timbalan menteri serta pegawai tinggi kerajaaan negeri mengisytiharkan aset mereka.

Chieng Jen berkata, ini sebagai mengikut langkah kerajaan pusat dalam usaha mencegah rasuah.

Beliau berkata, memandangkan Abang Johari telah menyatakan bahawa kerajaan negeri akan bekerjasama mesra dengan kerajaan Persekutuan PH, maka kerajaan negeri harus melaksanakan dasar-dasar yang dilaksanakan kerajaan PH untuk ketelusan dan tadbir urus yang baik.

Mengulas mengenai beberapa menteri Sarawak telah mengisytiharkan aset mereka sebelum ini kepada Ketua Menteri, Chieng Jen yang juga Pengerusi DAP Sarawak berkata, tindakan itu tidak memadai.

Katanya, perisytiharan itu harus dibuat kepada sebuah jawatankuasa yang perlu dibentuk.

β€œJawatankuasa  tersebut, sekurang-kurangnya akan adakan pemeriksaan dan keseimbangan, tidak semua kuasa harus dipegang oleh kerajaan,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. – Bernama 

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news