Bekalan elektrik sepenuhnya lebih awal, 2020 di seluruh Sarawak khususnya kawasan pedalaman 0 5834

LIMBANG: Dalam tempoh setahun lebih lagi, seluruh Sarawak khususnya kawasan luar bandar akan dibekali sepenuhnya bekalan elektrik.

Sasaran kerajaan bawah kepimpinan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari ini mendahului perancangan seawal enam tahun mengikut sasaran awal.

Menteri Muda Elektrik Luar Bandar Dr Abdul Rahman Junaidi semasa merasmi Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (RES) di Rh Tajing, Sungai Puru, Lubai, Batu Danau, Limbang berkata setakat ini liputan bekalan elektrik mencapai sekitar 91 peratus isi rumah penduduk luar bandar dan pedalaman melalui melalui program RES, RPSS, Hibrid dan SARES.

Menurut ADUN Pantai Damai itu, rumah panjang Tajing 15 pintu antara penempatan dan kampung yang memperoleh manfaat hasil pelaksanaan Program BELB oleh Sarawak Energy bawah Kementerian Utiliti Sarawak. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13421

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8132

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news