BTN dan PLKN dimansuhkan serta merta 0 5749

KUALA LUMPUR – Biro Tatanegara (BTN) dan Jabatan Latihan Khidmat Negara (PLKN) dimansuhkan serta merta.

Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, susulan pemansuhan itu, satu program baharu dibentuk.

“Pemansuhan ini di susuli dengan program baharu yang dapat membentuk belia masa hadapan (Youth of the Future) yang berwawasan dan tinggi nilai jati dirinya,” katanya dalam sidang medianya di Parlimen, hari ini.

Memperincikan perihal ini, Saddiq berkata, program baharu ini yang diuruskan oleh kementeriannya akan membuat penstrukturan semula fungsi, perjawatan, peruntukan kewangan dan aset Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) dan BTN.

“Dalam pada itu program 1Malaysia For Youth (iM4U), yang sebelum ini di bawah Jabatan Perdana Menteri kini di bawah KBS,” katanya

Jelasnya, keputusan berhubung perkara ini telah diputuskan oleh kabinet menerusi mesyuarat mereka yang lepas.

“Kerajaan baharu berhasrat nak lahirkan belia berwawasan untuk pastikan kepemimpinan muda dapat diperkasakan.

“Dan ada proses latihan yang agak rapi supaya pemimpin muda daripada pelbagai bangsa, agama, waima fahaman politik sekalipun akan dilatih dan diberikan tempat akhirnya kita dapat lahirkan belia yang wawasan,” katanya.

Dalam pada itu menyentuh mengenai nasib pekerja BTN dan JLKN susulan pemansuhan ini, Syed Saddiq berkata mereka akan meneruskan kerja mereka seperti biasa dan tidak akan timbul isu pemberhentian kerja.

 “Mereka ini akan diletakkan di bawah KBS dengan bajet sedia ada, yang diperuntukkan kepada BTN dan JLKN ini,” katanya. Sinar Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13851

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news