Belajar online di puncak bukit Artikel Penuh 0 5581

Belajar online di puncak bukit Artikel Penuh

PITAS – Kesukaran mendapatkan liputan internet di Kampung Mapad dekat Pitas, Sabah menyebabkan penduduk terutamanya murid dan pelajar mengambil inisiatif memanjat Bukit Lapis yang mengambil masa selama 10 minit sebelum sampai ke puncak bagi mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

Perkara itu sudah dilakukan mereka sejak hampir sebulan lalu selepas pencawang telekomunikasi berhampiran dipercayai mengalami gangguan sehingga menyebabkan rangkaian internet di kawasan itu gagal dicapai.

Ditambah pula selepas sekolah ditutup susulan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sejak 3 Oktober lalu bagi mengelakkan penularan wabak Covid-19, yang memaksa murid mengikuti aktiviti pembelajaran secara dalam talian.

Menurut seorang penduduk, Doria Madoi, 51, bagi memastikan anak dan cucunya tidak ketinggalan dalam pelajaran, sepanjang tempoh itu dia menemani mereka belajar di atas bukit yang terletak tidak jauh dari rumah mereka.

“Sebelum ini, di rumah kami ada capaian internet tetapi sejak awal bulan ini, berlaku gangguan dan langsung tidak boleh digunakan.

“Panggilan telefon juga tidak dapat dibuat.

“Jadi saya terpaksa naik ke atas bukit yang bercerun untuk mendapatkan capaian internet.

“Anak bongsu dan cucu saya juga perlu ke bukit itu untuk mengikuti pembelajaran secara online.

“Mereka akan berada di situ seharian untuk belajar,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Doria yang bekerja sebagai penoreh getah berkata, disebabkan keadaan di atas bukit itu kurang selesa dan tiada tempat berteduh, dia mengambil inisiatif menyediakan peralatan seperti meja untuk anak dan cucunya belajar.

“Saya buatkan mereka meja menggunakan kayu yang diambil di sekitar bukit dan bawa kain kanvas untuk mereka berteduh sekiranya hujan atau panas.

“Malah, bekalan makanan juga dibawa, jadi mereka tidak perlu berulang alik ke rumah,” katanya.

Sementara itu, Cathwin Chuan Pui Li, 20, yang merupakan pelajar Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Batu Lintang, Sarawak menganggap keadaan itu sebagai cabaran dalam menuntut ilmu.

“Jadual kuliah saya berlangsung seharian dan memerlukan saya menghantar tugasan sehingga ke malam.

“Jadi apabila ada masalah capaian internet seperti sekarang, sukar untuk saya menghantar tugasan.

“Saya terpaksa duduk seharian di atas bukit, kadangkala sehingga ke malam.

“Saya terpaksa berlapar semata-mata untuk menghantar tugasan atau mengikuti kuliah,” katanya.

Bagaimanapun, Cathwin beruntung kerana ibunya sentiasa menemaninya ketika belajar di atas bukit berkenaan.

“Bukit ini tidak jauh dari rumah tetapi agak tinggi dan laluannya juga curam.

“Kalau mahu berulang alik ke rumah memang susah. Kasihan pada ibu yang terpaksa menemani kami sehingga ke atas bukit,” katanya.

Sehubungan itu, Cathwin yang mengambil bidang pengajian Bahasa Melayu berharap liputan internet di kampung mereka dapat dibaiki segera. – Sinar Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14052

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8195

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news