Belajar online di puncak bukit Artikel Penuh 0 535

Belajar online di puncak bukit Artikel Penuh

PITAS – Kesukaran mendapatkan liputan internet di Kampung Mapad dekat Pitas, Sabah menyebabkan penduduk terutamanya murid dan pelajar mengambil inisiatif memanjat Bukit Lapis yang mengambil masa selama 10 minit sebelum sampai ke puncak bagi mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

Perkara itu sudah dilakukan mereka sejak hampir sebulan lalu selepas pencawang telekomunikasi berhampiran dipercayai mengalami gangguan sehingga menyebabkan rangkaian internet di kawasan itu gagal dicapai.

Ditambah pula selepas sekolah ditutup susulan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sejak 3 Oktober lalu bagi mengelakkan penularan wabak Covid-19, yang memaksa murid mengikuti aktiviti pembelajaran secara dalam talian.

Menurut seorang penduduk, Doria Madoi, 51, bagi memastikan anak dan cucunya tidak ketinggalan dalam pelajaran, sepanjang tempoh itu dia menemani mereka belajar di atas bukit yang terletak tidak jauh dari rumah mereka.

“Sebelum ini, di rumah kami ada capaian internet tetapi sejak awal bulan ini, berlaku gangguan dan langsung tidak boleh digunakan.

“Panggilan telefon juga tidak dapat dibuat.

“Jadi saya terpaksa naik ke atas bukit yang bercerun untuk mendapatkan capaian internet.

“Anak bongsu dan cucu saya juga perlu ke bukit itu untuk mengikuti pembelajaran secara online.

“Mereka akan berada di situ seharian untuk belajar,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Doria yang bekerja sebagai penoreh getah berkata, disebabkan keadaan di atas bukit itu kurang selesa dan tiada tempat berteduh, dia mengambil inisiatif menyediakan peralatan seperti meja untuk anak dan cucunya belajar.

“Saya buatkan mereka meja menggunakan kayu yang diambil di sekitar bukit dan bawa kain kanvas untuk mereka berteduh sekiranya hujan atau panas.

“Malah, bekalan makanan juga dibawa, jadi mereka tidak perlu berulang alik ke rumah,” katanya.

Sementara itu, Cathwin Chuan Pui Li, 20, yang merupakan pelajar Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Batu Lintang, Sarawak menganggap keadaan itu sebagai cabaran dalam menuntut ilmu.

“Jadual kuliah saya berlangsung seharian dan memerlukan saya menghantar tugasan sehingga ke malam.

“Jadi apabila ada masalah capaian internet seperti sekarang, sukar untuk saya menghantar tugasan.

“Saya terpaksa duduk seharian di atas bukit, kadangkala sehingga ke malam.

“Saya terpaksa berlapar semata-mata untuk menghantar tugasan atau mengikuti kuliah,” katanya.

Bagaimanapun, Cathwin beruntung kerana ibunya sentiasa menemaninya ketika belajar di atas bukit berkenaan.

“Bukit ini tidak jauh dari rumah tetapi agak tinggi dan laluannya juga curam.

“Kalau mahu berulang alik ke rumah memang susah. Kasihan pada ibu yang terpaksa menemani kami sehingga ke atas bukit,” katanya.

Sehubungan itu, Cathwin yang mengambil bidang pengajian Bahasa Melayu berharap liputan internet di kampung mereka dapat dibaiki segera. – Sinar Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Buaya cedera ditembak diselamatkan 0 718

Buaya cedera ditembak diselamatkan

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak berkata, pihaknya menerima panggilan daripada pegawai Jabatan Hutan Sarawak (JHS) bagi mendapatkan khidmat khas menangkap buaya itu pada 10.59 malam tadi.

Beliau berkata, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang dikejarkan ke lokasi sebaik menerima panggilan itu.

“Setibanya di lokasi, didapati seekor buaya besar di dalam longkang dan ia agak agresif kerana difahamkan reptilia itu cedera selepas ditembak.

“Anggota kami berjaya menenangkan buaya itu selepas menutup matanya dengan kain sebelum mengikatnya di tepi pagar sekolah,” katanya.

Katanya lagi, pihaknya menghadapi kesukaran untuk mengeluarkan buaya itu dari longkang kerana terlalu berat.

“JHS hanya akan mengalihkan buaya itu pagi ini,” katanya. – Harian Metro

Spread the news

Mengawal darah tinggi 0 677

Mengawal darah tinggi

DARAH tinggi dianggap penyakit biasa bagi rakyat Malaysia, tetapi ditakuti kerana boleh menjadi pembunuh senyap kepada pesakit.

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2019 mendapati 6.4 juta rakyat dewasa di Malaysia menghidap darah tinggi.

Mereka perlu bergantung dengan ubat yang diberikan doktor atau pegawai farmasi bagi memastikan tekanan darah sentiasa terkawal.

Namun, ramai pesakit tidak mengetahui bahawa terdapat ‘petua’ menurunkan penyakit darah tinggi menggunakan bahan semula jadi.

Pakar Antioksidan Dr Suri Roowi berkata, ‘Journal of Medicinal Plants Research’ yang diterbitkan pada 2011 menyenaraikan beberapa jenis sayuran yang boleh menurunkan tekanan darah tinggi.

Menurutnya, sayuran ini murah dan mudah didapati seperti bawang putih, saderi dan brokoli.

“Bawang putih kaya pelbagai khasiat dan banyak digunakan dalam masakan bagi menambah rasa yang lebih enak.

“Ia juga sangat berguna kepada mereka yang mengalami masalah tekanan darah tinggi.

“Caranya ialah makan seulas bawang putih setiap hari selama 12 minggu, ia boleh menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya.

Katanya, menerusi cara ini, ia dapat mengelakkan risiko serangan angin ahmar berpunca daripada penyakit berkenaan.

Beliau berkata, seterusnya ialah saderi yang diketahui kaya dengan antioksidan, serat, vitamin dan mineral yang memberi manfaat kepada kesihatan.

“Malah, saderi juga tinggi dengan bahan yang dikenali sebagai apegini.

“Bahan ini boleh membantu menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya.

Dr Suri kata, brokoli juga boleh menurunkan tekanan darah tinggi kerana dalam sayuran ini mengandungi satu bahan berkhasiat yang dikenali sebagai ‘glucoraphanin’.

“Glucoraphanin meningkatkan kandungan antioksidan dan keupayaan antikeradangan dalam brokoli yang dapat memulihkan masalah disfungsi seperti darah tinggi.

“Oleh itu, pesakit darah tinggi perlu mengamalkan memakan brokoli,” katanya.

Katanya, pada masa sama, pengambilan minyak zaitun juga baik kerana kandungan tinggi bahan asid lemak mono tidak tepu (lemak sihat) yang sangat baik untuk kesihatan.

“Jadikan minum minyak zaitun sekurang-kurang dua sudu setiap hari sebagai amalan.

“Selain membantu menurunkan tekanan darah tinggi, khasiat minyak zaitun juga dapat mencegah penyakit kronik,” katanya.

Menurut Dr Suri, pesakit darah tinggi turut disarankan mengambil makanan tinggi mineral, contohnya potasium, kalsium dan magnesium.

“Apa yang penting ialah sumber natrium atau garam mesti rendah. Ini satu cara untuk mengurang atau mencegah tekanan darah tinggi.

“Saya juga meneruskan kajian menerusi pembacaan dan menemui satu sumber makanan berkhasiat yang dikenali sebagai serbuk anak pokok barli,” katanya.

Jelasnya, ia adalah sejenis sumber barli yang kaya dengan kalsium, potassium, magnesium, protein dan sangat rendah sodium.

“Hasil kajian juga menunjukkan, serbuk anak pokok barli ini mengandungi 50 kali kalsium dan 34 kali potassium lebih tinggi berbanding beras putih.

“Khasiat ini menunjukkan serbuk ini boleh menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya. – Harian Metro

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link