Wanita dari Sibu, korban terbaharu Rabies di Sarawak 0 5460

Wanita dari Sibu, korban terbaharu Rabies di Sarawak

KUALA LUMPUR: Seorang wanita berusia 34 tahun dari Sibu, Sarawak, meninggal dunia pada Ahad lalu akibat dijangkiti wabak rabies.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, kes terbaharu itu menjadikan jumlah kematian tahun ini adalah empat, manakala jumlah keseluruhan jangkitan wabak rabies di Sarawak yang diisytiharkan pada 1 Julai 2017 hingga semalam sebanyak 26 kes.

“Mangsa dimasukkan ke Hospital Sibu pada 12 Oktober kerana mengalami lemah pada kedua-dua belah kaki sejak lima hari sebelum dimasukkan ke wad.

“Mangsa meninggal dunia pada 18 Oktober jam 11.30 pagi dengan didiagnos rabies encephalitis dan disahkan dijangkiti virus rabies melalui ujian makmal dijalankan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) pada 19 Oktober. KKM mengucapkan takziah kepada ahli keluarga mangsa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, siasatan mendapati kawasan kediaman mangsa terletak berdekatan dengan tapak pelupusan sampah dan terdapat banyak anjing liar berkeliaran.

Katanya, mangsa pernah digigit anjing peliharaannya pada hujung tahun 2018, namun tidak mendapatkan rawatan di mana-mana kemudahan kesihatan dan anjing tersebut bebas bercampur dengan haiwan lain serta tidak pernah diberi suntikan vaksin anti-rabies.

Beliau berkata, anjing itu dibunuh orang awam susulan kejadian menggigit seorang lagi individu, namun tiada sampel dihantar kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak bagi ujian pengesahan jangkitan rabies pada anjing terbabit.

Bagi kes ini, Pejabat Kesihatan Bahagian Sibu telah memaklumkan kepada pihak berkuasa berkaitan untuk membuat penangkapan anjing di kawasan kediaman mangsa.

KKM dan Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak akan mempertingkatkan kerjasama dengan kerajaan negeri, Jabatan Perkhidmatan Veterinar serta agensi lain bagi memastikan pencegahan dan kawalan jangkitan virus rabies dilaksanakan secara menyeluruh.

Katanya, KKM menasihati orang ramai supaya sentiasa mengambil langkah pencegahan bagi mengelakkan diri daripada dijangkiti penyakit rabies.

Orang ramai perlu mencuci bahagian tubuh yang digigit anjing atau haiwan lain menggunakan air mengalir dan sabun selama 15 minit bagi menghilangkan kesan air liur dan mendapatkan rawatan segera di klinik kesihatan atau hospital terdekat.

“Pastikan anjing peliharaan mendapat suntikan anti-rabies di klinik haiwan terdekat. Elakkan bercampur dengan anjing atau haiwan liar sebelum dan selepas menerima suntikan vaksin.

“Laporkan kepada pihak berkuasa tempatan jika terdapat anjing liar berkeliaran di kawasan tempat tinggal dan sentiasa mengekalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti amalan cuci tangan dengan betul menggunakan air dan sabun selepas menyentuh haiwan peliharaan,” katanya.

Selain itu, jika anjing atau kucing peliharaan didapati berubah tingkah laku termasuk agresif, dapatkan rawatan segera di klinik haiwan dan laporkan kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar berhampiran. – BERNAMA – Berita Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 12904

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12196

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news