Bilangan kematian akibat penyakit dikaitkan dengan vape di AS cecah 12 0 6071

WASHINGTON: Dua belas orang di Amerika Syarikat (AS) telah meninggal dunia akibat penyakit yang dikaitkan dengan ‘vape’, kata beberapa pegawai kesihatan kelmarin, melaporkan 805 kes kecederaan paru-paru dikaitkan dengan peng-gunaan ‘e-cigarette’.

Angka terbaharu itu dilaporkan oleh Pusat bagi Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC), yang me-nyatakan bahan tertentu telah menyebabkan penyakit yang masih belum dapat dikenal pasti.

Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit telah melaporkan sejarah penggunaan produk e-rokok yang mengandungi THC, bahan psikoaktif utama dalam ganja.

Kemunculan kes penyakit pulmonari dikatakan adalah berkaitan dengan kartrij isi semula vape yang dibeli dari pasaran gelap.

CDC berkata 12 kemati-an itu berlaku di 10 ne-geri, dari California hingga Florida, sementara 805 kes yang disahkan dan kemungkinan kecederaan paru-paru berkaitan dengan vape telah dilaporkan oleh 46 negeri dan Virgin Islands AS.

Kematian pertama dilaporkan pada Ogos.

Para eksekutif dalam industri tembakau sedang berusaha untuk mengatasi apa yang mereka lihat sebagai pengharaman mendadak oleh kerajaan yang bimbang dan menyasarkan produk yang dilihat sebagai masa depan industri tersebut.

Sepanjang tiga minggu lepas, India dan negeri Massachusetts di AS telah mengharamkan penjualan e-rokok.

Dua negeri lain – New York dan Michigan – telah mengharamkan e-rokok yang mempunyai pelbagai perisa.

Pentadbiran Presiden AS Donald Trump mahu mengharamkan semua kecuali produk berperisa tembakau bermula Oktober ini. — AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13254

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12720

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news