BR1M 2018: Bank di Daro sesak hari ini diserbu orang ramai 0 6019

DARO: Ratusan pemegang akaun dan kad ATM bank dari sekitar daerah Matu dan Daro beratur panjang bagi membuat semakan dan pengeluaran tunai Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) di Bank Pertanian Malaysia Berhad (Argo Bank) Cawangan Daro, dekat sini semalam.

Orang ramai mula beratur panjang sejak awal jam 8 pagi sementara menunggu bank dibuka antara jam 8.30 dan 9. 00 pagi bagi membuat semakan di kaunter dan mesin ATM bank berkenaan.

Argo Bank merupakan satu-satunya bank yang beroperasi di daerah Matu dan Daro yang memberi perkhidmatan kepada oarng ramai terutama penduduk dari sekitar Daerah Matu, Daro dan termasuk Pulau Bruit.

Seorang penduduk Alias Sahari, 38, berkata, dia datang awal ke bank berkenaan untuk mendapatkan nombor giliran bagi mengelakkan kesesakan orang ramai.

“Beberapa hari yang lalu saya sempat lalu di depan bank dan melihat orang ramai mula sibuk membuat semakan akaun bank masing-masing, jadi sejak awal pagi lagi saya sudah menunggu didepan bank untuk mengelak kesesakan.

“Kalau saya datang lambat sudah tentu urusan untuk membuat semakan akan mengambil masa yang lama berikutan orang ramai,” katanya berasal dari Pulau Bruit.

Seorang Peniaga Sambilan, Zakri Ibrahim, memberitahu orang ramai mula menyerbu kaunter dan mesin ATM bank berkenaan sejak pengumuman BR1M dikreditkan akaun penerima pada 26 Febuari lalu.

“Sejak tiga hari lalu, orang ramai mula menyerbu Argo Bank untuk membuat semakan BRIM dan pengeluaran tunai di kaunter dan ATM Bank berkenaan.

“Keadaan itu menyebabkan kesesakan di luar bangunan bank apabila orang ramai berbaris di depan mesin ATM selain menunggu nombor giliran di dalam bank berkenaan,” katanya.

Sehubungan itu, orang ramai ditemui media supaya pihak berkenaan mencadangkan untuk membuka bank-bank yang lain untuk beroperasi di Daro.

“ Ini memandangkan penduduk semakin bertambah di Daerah Matu, Daro dan termasuk Pulau Bruit, diharap bank-bank yang lain dapat membuka cawangan di Daro untuk memberi perkhidmatan kepada orang ramai. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14364

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news