Brunei cadang bina kereta api laju rentas Borneo libatkan Sarawak, Sabah, Kalimantan 0 5668

BANDAR SERI BEGAWAN: Cadangan pembinaan kereta api laju rentas Borneo melibatkan Brunei Darussalam, Sabah, Sarawak dan Kalimantan oleh anggota majlis mesyuarat tempatan Pengiran Haji Mohamed Pengiran Haji Osman @ Othman mendapat respons baik.

Gagasan tersebut disuarakan pada hari kesebelas persidangan Majlis Mesyuarat Negara Isnin lepas.

Di Brunei, Majlis Mesyuarat Negara bertindak mirip Parlimen diwujudkan 2004 di negara Melayu Islam Beraja.

Menteri Perhubungan Brunei Awang Abdul Mutalib bin Pehin Orang Kaya Seri Setia Dato Paduka Haji Mohammad Yusof dalam kenyataan beliau dilaporkan akhbar Brunei, Media Permata pada Selasa merespons bahawa perkara tersebut dapat dibincangkan pada platform Kawasan Pertumbuhan Asean Timur- Brunei, Indonesia, Malaysia, Filipina (BIMP-EAGA).

Menurut beliau, cadangan ini mungkin terlalu awal untuk ditetapkan, tetapi ia dapat dibincangkan melalui platform pertemuan berkala kementerian melalui BIMP-EAGA itu yang sudah wujud 1994.-SarawakVoice

Gambar hiasan

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news