Buda gembira tamatkan badi lima tahun 0 5932

KUALA LUMPUR: Walaupun gagal bergelar juara dalam tempoh lima tahun, atlet bina badan negara, Buda Anchah tidak pernah berputus asa, jauh sekali memikirkan mahu bersara kerana dia cukup yakin detiknya akan tiba.

Baginya, edisi 2018 yang bakal menutup tirainya seminggu lagi memang dianggap sebagai musim penuh gemilang buat dirinya, selepas menamatkan penyeksaan lima tahun itu dengan kejayaan meraih kembali gelaran Mr Universe.

Lebih bermakna, ia hadir bersama dengan pencapaian cemerlang skuad bina badan yang membawa pulang empat emas, satu perak dan dua gangsa dari Kejohanan Bina Badan dan Sukan Fizik Dunia 2018 di Chiang Mai, Thailand yang berlangsung awal bulan ini.

“Kali terakhir saya meraih emas adalah pada edisi 2013 di Hungary, jadi ia adalah sesuatu yang membanggakan. Setiap tahun saya menyertai kejohanan, namun sekadar meraih perak dan gangsa.

“Namun pada edisi 2018, saya meraih gelaran buat kali kedua. Mungkin ia disebabkan saya sudah bersara daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM), dan mempunyai lebih banyak masa untuk berlatih.

“Fokus yang lebih dapat diberikan dalam memastikan saya bersedia sepenuhnya menghadapi kejohanan ini.

“Malah persiapan berjalan lancar di Sarawak kerana mendapat bantuan dan sokongan kewangan yang mencukupi di sana,” jelasnya.

Atlet berusia 46 tahun itu menjuarai kategori masters selain meraih perak dalam 70kg. -Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ronaldo ledak gol ke-102 0 7599

Ronaldo ledak gol ke-102

LISBON: Cristiano Ronaldo semakin menghampiri rekod penjaring terbanyak sepanjang zaman ketika juara Eropah, Portugal membelasah Andorra 7-0 dalam saingan persahabatan sebentar tadi.

Bintang Juventus itu masuk dari bangku simpanan untuk meledak jaringan ke-102 gol buat Portugal pada minit ke-85.

Bekas penyerang Iran, Ali Daei memegang rekod dengan 109 gol.

Portugal, yang meneruskan persiapan untuk mempertahankan Kejohanan Eropah tahun depan akan beraksi dalam Liga Negara-Negara berdepan Perancis awal pagi Ahad ini, mudah mengatasi Andorra. – Berita Harian

Spread the news

FAS mungkin tarik diri 0 5247

FAS mungkin tarik diri

PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS), Datuk Posa Majais menegaskan, pihaknya mungkin akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021.

Menurutnya, tindakan demikian terpaksa dilakukan sekiranya masalah kewangan dialami masih tidak menemui jalan penyelesaian.

Bagaimanapun katanya, pihaknya sedar pendekatan dilakukan bakal memberi tempias atau kesan terhadap pasukan yang beraksi dalam kejohanan anjuran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ketika ini.

“Mungkin kami akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021 sekiranya masalah kewangan yang dihadapi ketika ini masih gagal menemui jalan penyelesaian serta tiada pihak yang tampil untuk membantu.

“Memang tindakan berbuat demikian memberi tempias kepada pasukan yang berada di bawah naungan kita kelak,” jelas Datuk Posa kepada Suara Sarawak baru-baru ini.

Beliau menegaskan, tindakan menarik diri dilihat sebagai jalan terbaik untuk mengelak musibah tersebut terus berpanjangan.

Musim ini lima pasukan di bawah badan induk berkenaan bersaing dalam liga anjuran FAM iaitu Sarawak United FC (Liga Premier), Sarawak United II Liga M3), Sarawak United III (Piala Presiden), Sarawak United IV (Piala Belia) dan Sarawak United (Liga Futsal FAM).

Justeru jika keputusan menarik diri terpaksa dilakukan maka secara automatik kesemua lima pasukan ini tidak boleh beraksi dalam sebarang kejohanan anjuran FAM.

Dalam pada itu katanya, pihak pengurusan FAS merakam ucapan terima kasih kepada Menteri Belia dan Sukan Negeri Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah dan Menteri Muda Hal Ehwal Korporat dan Unit Komunikasi Awam Sarawak Abdullah Saidol atas sokongan yang diberikan kepada badan induk (FAS) selama – Suara Sarawak

Spread the news