Buruh di penjara 80 tahun dan 50 sebatan kerana rogol anak kandung di Bau 0 234

KUCHING: Seorang buruh dihukum penjara 80 tahun dan 50 sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini, semalam, atas pertuduhan merogol anak kandungnya sejak empat tahun lalu.

Hakim Mohd Taufik Mohd Yusoff dan Jason Juga menetapkan keputusan itu selepas tertuduh berusia 32 tahun mengaku bersalah terhadap lima pertuduhan dihadapinya mengikut Seksyen 376B Kanun Keseksaan.

Sejurus pengakuan bersalah tertuduh direkodkan, mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 20 tahun dan 10 sebatan bagi setiap pertuduhan.

Mohd Taufik memerintahkan hukuman penjara berjalan serentak bagi dua pertuduhan, manakala Jason memerintahkan hukuman dijalankan secara berasingan bagi tiga pertuduhan lagi.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Syarifah Fatimah Azura, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Bau, Deputi Superintendan Poge Nyaon ketika dihubungi mengesahkan perkara berkenaan, serta memaklumkan hukuman bermula dari tarikh tangkapan dan tertuduh dihantar ke Penjara Puncak Borneo, di sini.

Media sebelum ini melaporkan perbuatan keji tertuduh yang juga warga Indonesia, terbongkar selepas mangsa yang kini berusia 14 tahun pergi ke Klinik Kesihatan Serasot untuk mendapatkan rawatan kerana mengadu demam pada 4 Mac lalu.

Ketika pemeriksaan dilakukan, mangsa menceritakan dirinya dirogol bapa kandung sejak berusia 10 tahun ketika ibu dan ahli keluarga lain tiada di rumah.

Susulan itu, penolong pegawai perubatan yang memeriksa mangsa membuat laporan polis sebelum tangkapan dilakukan – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sultan Brunei pulangkan ijazah kehormat Oxford susulan kecaman 0 6

LONDON: Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah memulangkan semula ijazah kehormat dari Universiti Oxford Britain susulan kecaman global diketuai selebriti termasuk George Clooney dan Elton John susulan cadangan hukuman mati terhadap pesalah seks gay dan zina.

Sehingga April lalu, hampir 120,000 orang menandatangani petisyen menggesa Universiti Oxford menarik balik Ijazah Undang-undang Kehormat diberi pada 1993 kepada baginda, monarki kedua paling lama memerintah di dunia serta Perdana Menteri di negara kaya minyak itu.

Universiti Oxford berkata, Sultan Brunei memutuskan menyerahkan semula ijazah kehormat berkenaan pada 6 Mei lalu, ketika ia sedang meneliti keputusan penganugerahannya.

Berita mengenai keputusan itu didedahkan kepada umum semalam.

“Sebagai sebahagian proses semakan, universiti menulis untuk memaklumkan Sultan Brunei pada 26 April 2019, meminta pandangan baginda sehingga 7 Jun 2019.

“Menerusi sepucuk surat bertarikh 6 Mei 2019, Sultan Brunei membalas dengan keputusan memulangkan semula ijazah berkenaan,” kata Universiti Oxford dalam kenyataan menerusi e-mel kepada Thomson Reuters Foundation.

Negara kecil Asia Tenggara itu mencetuskan kecaman apabila ia mendedahkan Undang-undang Syariah negara itu pada 3 April lalu, menghukum pesalah liwat, zina dan rogol dengan hukuman mati termasuk direjam.

Bagi meredakan kritikan itu, awal bulan ini, baginda berkata, hukuman mati tidak akan dilaksanakan sejajar dengan pelaksanaan perubahan kanun jenayah.

Undang-undang itu yang turut menerima kecaman Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menyebabkan selebriti dan kumpulan hak asasi berusaha memboikot semua hotel dimiliki baginda termasuk Dorchester di London dan Beverly Hills Hotel di Los Angeles. -Reuters

Spread the news

Wanita dipenjara sebulan kerana jual telur penyu di Pasar Serikin 0 13

Kuching: Seorang wanita warga Indonesia dipenjara sebulan kerana mengaku salah memiliki 135 telur penyu tanpa permit dan menjualnya di Pasar Serikin.

Menurut info, Pesalah yang berusia 60 tahun dikenali sebagai Asnawati. Dia ditangkap ketika sedang leka menjual 135 biji telur penyu yang dijual dengan harga RM10 untuk setiap lapan biji telur berkenaan. – Kamek Miak Sarawak

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link