Chieng Jen bengang, nafi spekulasi PBB akan sertai PH Sarawak 0 5606

KUCHING: Bukan sahaja menafi, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Sarawak, Chong Chieng Jen sebentar tadi malah bengang dengan spekulasi berlakunya rundingan di antara Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad dan Barisan Nasional (BN) Sarawak berhubung cadangan mereka menyertai Kerajaan Pakatan Harapan (PH)

Tegasnya, laporan itu memetik sumber yang tidak tepat dan tidak disahkan, kerana PH Sarawak bersependapat tidak akan menerima mana-mana parti BN Sarawak menyertai gabungan mereka termasuk Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

“Menerima PBB ke dalam PH seolah-olah menerima Umno menyertai PH di peringkat nasional.

“Kita telah berjuang berhabis-habisan menentang rejim yang korup,” katanya dalam satu kenyataan.

Katanya lagi, parti yang diwakilinya juga telah berjuang bersungguh-sungguh untuk menegakkan integriti dan ia disokong oleh kesemua penyokongnya yang turut sama melalui masa-masa sukar dan suram dalam sejarah perjuangan parti.

Ahli Parlimen Stampin dan Pengerusi DAP Sarawak itu kemudian menegaskan, PH Sarawak “tidak boleh dan tidak akan menerima BN Sarawak, terutama PBB, ke dalam gabungan PH Sarawak”.

Mengenai ahli-ahli BN lain, beliau berkata mereka akan diterima, tetapi tertakluk kepada pemeriksaan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terlebih dahulu.–Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13391

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8127

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news