Delegasi Sarawak pantau rundingan pembebasan 0 5836

KUCHING: Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Awal Kanak-Kanak Sarawak, Datuk Seri Fatimah Abdullah berlepas ke Siam Reap, Kemboja pagi ini bagi melihat sendiri keadaan 40 warga negeri ini yang ditahan di negara itu.

Difahamkan lawatan itu atas kapasitinya sebagai wakil kerajaan negeri seiring dengan keprihatinan Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg terhadap insiden menimpa kumpulan berkenaan.

Sumber memberitahu NSTP, lawatan itu juga bagi membolehkan kerajaan negeri memantau dengan lebih dekat proses rundingan pembebasan tahanan terbabit yang sedang berlangsung antara wakil Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Kemboja.

Selain Fatimah, delegasi kerajaan negeri yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) ialah bekas Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar merangkap Ahli Parlimen Santubong.

Penyertaan Wan Junaidi adalah atas kapasiti beliau sebagai pengamal undang-undang berpengalaman, selain pengetahuan luasnya dalam aspek diplomatik dan perundangan antarabangsa.

“Delegasi Sarawak turut diiringi Pengarah Pejabat Wilayah Sarawak Kementerian Luar, Deddy Faisal Ahmad Salleh yang terbabit secara langsung mengendalikan kes berkenaan,” katanya.

Sebaik tiba Siam Reap, delegasi itu akan terus ke Poipet dalam Wilayah Banteay Mancheay melalui perjalanan darat selama sejam setengah untuk melihat sendiri keadaan semua tahanan.

Seramai 47 warga Malaysia ditahan di penjara di wilayah itu termasuk masing-masing tiga dari Selangor dan Sabah, selain seorang dari Kuala Lumpur.

Semua mereka yang berusia antara 19 hingga 44 tahun ditahan pada 11 Disember lalu di sebuah rumah selepas disyaki terbabit dalam kegiatan perjudian atas talian didalangi sindiket antarabangsa.

Bagaimanapun, berdasarkan maklumat yang diperoleh, semua mereka menjadi mangsa sindiket pemerdagangan manusia antarabangsa selepas terpedaya dengan tawaran pekerjaan bergaji lumayan di Kemboja.

Hingga kini semua tahanan berkenaan belum dituduh di mahkamah negara itu.

Mengikut undang-undang tempatan, semua rakyat Malaysia itu boleh dikenakan tahanan tanpa bicara selama tiga tahun.

Sementara itu, Fatimah melalui kiriman WhatsApp memaklumkan tumpuan utama lawatan itu adalah meninjau sendiri keperluan berkaitan, termasuk bantuan khidmat perundangan yang boleh disalurkan.

“Ini juga bagi memastikan aspek kebajikan semua tahanan terbabit sentiasa dilindungi sepanjang berada dalam tahanan dan proses perundangan,” katanya. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13257

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12722

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news