Dokumen London diguna untuk pertahankan hak Sarawak  0 5509

KUCHING – Kerajaan negeri Sarawak akan mempertahankan haknya atas sumber minyak dan gas aslinya termasuk menggunakan dokumen yang diperoleh dari London tahun lepas oleh pasukan mencari dan meneliti rujukan berhubung Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Menteri Muda Undang-undang, Hubungan Persekutuan-Negeri dan Pemantauan Projek negeri, Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali berkata, beliau, yang mengetuai pasukan peguam itu, berjaya menemukan dokumen-dokumen yang boleh dijadikan bahan bukti mengenai hak Sarawak.

“Semua salinan dokumen sahih dari London yang diperakui sah itu akan digunakan untuk bantu sebagai bukti apabila diperlukan di mahkamah nanti,” katanya kepada pemberita di Majlis Rumah Terbuka Aidilfitrinya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai persediaan Sarawak menghadapi tindakan Petronas mahu mendapatkan deklarasi Mahkamah Persekutuan mengenai isu pemilikan sumber termasuk Sarawak di bawah Akta Pembangunan Petroleum 1974 (PDA).

Mengulas lanjut, Sharifah Hasidah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Samariang berkata, secara dasarnya Sarawak sudah bersedia untuk mempertahankan hak negeri di mahkamah nanti. – Bernama 

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news