Dr Sim Kui Hian, Dr Hadzland dan Dr Rauf ganding bahu selamatkan warga emas sesak nafas di Sejingkat 0 5509

KUCHING: Ketangkasan tiga pengamal perubatan berjaya menyelamatkan seorang warga emas yang berhadapan ‘kesukaran bernafas’ di tapak pelancaran Majlis Pecah Tanah Modular System Factory Development di Taman Perindustrian Sejingkat di sini sebentar tadi.

Insiden berlaku ketika Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Profesor Dr Sim Kui Hian sedang berucap pagi ini.

Kekecohan di ruang penonton itu menyebabkan Kui Hian berhenti berucap dan mendatangi mangsa.

Turut serta Adun Demak Laut yang juga pengamal perubatan, Dr Hadzland Hipni dan Pengerusi Perbadanan Perumahan Sarawak (HDC), Datuk Dr Abang Abdul Rauf Abang Zen.

Setelah tiga minit, mangsa pantas dikejarkan ke Pusat Rawatan Pakar Normah, menggunakan kenderaan milik Abdul Rauf.

Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg ketika memulakan ucapan memuji tindakan pantas dan kecekapan Kui Hian, sebagai pakar jantung tersebut.

Naluri itu menurutnya, sesuai dengan peranannya sebagai salah seorang menteri yang berjiwa rakyat. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news