Monyet berwajah manusia ditonton lebih 8.2 juta di Weibo 0 5969

TIANJIN: Seekor monyet berwajah iras manusia di China, viral di media sosial China Weibo bermula 19 Mac dan ditonton lebih 8.2 juta kali.

Istimewanya, ia satu-satunya haiwan di zoo tersebut yang mesra padanan aplikasi pendeteksi wajah manusia pada telefon pintar.

Kini sensasi rakaman video tersebut memasuki YouTube memarakkan lagi perkongsian tontonan video berkenaan.

AsiaOne pada Rabu melaporkan, monyet berusia 18 tahun itu mendiami Zoo Tianjin dan menjadi popular kerana ekspresi wajahnya yang dianggap melucukan, tampak seperti “wajah manusia kebingungan”.

Menurut portal tersebut, monyet tersebut bagaimanapun ebraksi seperti ketua kepada kumpulannya di zoo berkenaan kerana setiap kali ada makanan, ia akan makan dahulu.

Penjaga zoo memberitahu makanan kegemaran monyet jenis capuchin berkepala hitam, berasal dari Amerika Tengah dan Amerika Selatan itu ialah kelapa, strawberi, pisang dan ceri. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14320

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8228

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news