Dua adik beradik antara didakwa lakukan rogol berkumpulan di Pantai Lundu 0 836

KUCHING: Tujuh lelaki termasuk dua beradik, didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan melakukan rogol berkumpulan terhadap seorang rakan perempuan mereka di pantai pada Julai lalu.

Kesemua tertuduh yang berusia antara 17 hingga 29 tahun dari Lundu itu mengaku tidak bersalah sejurus pertuduhan dibacakan oleh Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Nurfadzlin Mahmad Zulhasnan di hadapan Hakim Jason Juga.

Mahkamah kemudian menetapkan 15 Oktober depan sebagai tarikh pengurusan kes.

Mereka dibebaskan dengan jaminan mahkamah berjumlah RM10,000 dan jaminan tunai berjumlah RM2,000 setiap seorang dengan dua penjamin yang beralamat tetap dan bekerja.

Bagi pesalah bawah umur, mahkamah menetapkan agar penjamin terdiri daripada ibu bapa mereka sendiri.

“Sebagai tambahan, kesemua tertuduh diarah untuk melaporkan diri ke Balai Polis Lundu serta diarahkan untuk tidak menghubungi atau mendekati mangsa dan keluarga mangsa sama ada secara peribadi atau melalui ejen,” ujar Hakim Jason.

Berdasarkan pertuduhan, mereka didakwa melakukan rogol berkumpulan terhadap mangsa yang berusia 15 tahun di Pantai Pandan Lundu, pukul 9 malam pada 7 Julai lalu.

Pendakwaan terhadap mereka dibuat mengikut Seksyen 375B Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang daripada 10 tahun dan tidak melebihi 30 tahun, jika sabit kesalahan.

Tiga daripada tertuduh merupakan remaja bawah umur berusia 17 tahun. Manakala selebihnya berusia 20, 21, 24 dan 29 tahun.

Terdahulunya, DPP Nurfadzlin tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap kesemua tertuduh kerana kesalahan berkenaan tidak dibenarkan jamin di samping khuatir sekiranya tertuduh mengugut mangsa agar menarik balik laporan yang dibuat terhadap mereka.

Namun menurut peguam Hani Iryani yang mewakili tiga daripada tertuduh, masing-masing berusia 20, 24 dan 29 tahun, adalah tidak adil bagi anak guamnya sekiranya mereka tidak dibenarkan ikat jamin.

“Mereka tidak pernah terlibat dengan sebarang aktiviti jenayah sebelum ini.

“Tambahan pula, mereka memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak polis sepanjang penyiasatan dijalankan.

“Anak guam saya juga berjanji tidak akan mendekati mangsa dan keluarganya. Malah, jarak antara kampung mangsa dan anak guam saya adalah sejauh 20 kilometer,” ujarnya kepada mahkamah sambil menambah, dua daripada anak guamnya merupakan adik beradik yang kini sedang membantu bapa mereka di ladang kelapa sawit.

Empat tertuduh yang lain tidak diwakili peguam. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cadangan hadkan kelajuan motosikal ‘kapcai’ sedang diteliti 0 1688

KUALA LUMPUR: Cadangan mengehadkan kelajuan motosikal berkapasiti kecil atau lebih dikenali sebagai kapcai kepada 70km/jam memerlukan kajian lebih teliti kerana ia membabitkan kira-kira 10 juta pemilik berdaftar di negara ini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, selain membabitkan isu keselamatan, kerelevanan cadangan itu juga perlu dilihat daripada pelbagai sudut dan sejauh mana ia dapat dilaksanakan.

“Kita tahu ada cadangan untuk mengehadkan (kelajuan) kapcai, tetapi dalam keadaan di Malaysia, ia membabitkan ramai pemilik kapcai, mungkin dalam lingkungan 10 juta (pemilik) motosikal.

“Jadi, ini adalah satu keputusan yang akan beri kesan yang sangat besar, saya bukan menolak cadangan itu tetapi daripada segi ‘practicality’ untuk melaksanakan cadangan itu perlu dilihat daripada pelbagai sudut,” katanya, di sini.

Beliau ditemui selepas menjadi tetamu bagi program ‘Jendela Fikir’ terbitan Bernama Radio, di Ibu Pejabat pertubuhan berita itu.

Ogos lepas, Menteri Kerja Raya, Baru Bian dilaporkan berkata saranan untuk mengenakan peraturan had laju kepada penunggang motosikal kapcai masih belum boleh dilaksanakan kerana ia memerlukan pemerhatian yang teliti untuk satu tempoh yang panjang.

Sebelum ini, The Safety First Group iaitu kumpulan prokeselamatan jalan raya, menggesa kerajaan untuk menguatkuasakan had laju 70km/j untuk motosikal kapcai selain meminta lebih banyak laluan khas motosikal dibina bagi mengurangkan kemalangan jalan raya membabitkan golongan itu.

Mengulas tentang cadangan supaya mewujudkan laluan khas penunggang motosikal di sebelah kiri jalan raya, Loke berkata ia akan dikemukakan kepada Kementerian Hal Ehwal Ekonomi untuk dijadikan sebahagian daripada Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Menurutnya, cadangan itu adalah konsep yang baik, bagaimanapun pelaksanaannya memerlukan perbelanjaan yang besar seperti membina struktur jalan dan sebagainya.

“Kita berharap dapat membina laluan khas motosikal ini dan juga menyediakan rekaan lebuh raya (yang sesuai) pada masa hadapan dengan mengambil kira perkara itu,” katanya. – BERNAMA

Spread the news

Cuepacs cadang kerajaan semak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun 0 1674

SHAH ALAM: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan supaya kerajaan menyemak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun sekali.

Presidennya Datuk Azih Muda berkata ini kerana gaji semasa penjawat awam khususnya kumpulan sokongan hanya mampu dibelanja untuk tempoh dua minggu termasuk pembayaran bil-bil utiliti, pembetungan, telefon dan makan minum di rumah.

Katanya kajian Cuepacs menunjukkan seorang pekerja memerlukan pendapatan sebanyak RM2,640 sebulan manakala bagi yang berkeluarga pula RM4,200 untuk menampung kos sara hidup di Lembah Klang pada masa kini.

“Untuk simpan (duit) bagi tujuan pendidikan anak sudah tidak mencukupi. Kalau hantar anak ke nurseri bertambah tanggungannya. Oleh sebab itu, kerajaan perlu melihat pentingnya gaji penjawat awam disemak setiap lima tahun sekali dan ukur produktiviti mereka.

“Cuepacs harap kerajaan dapat menimbangkan kenaikan gaji kerana ia akan membantu penjawat awam yang ‘lemah’ pendapatannya,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Konvensyen Tritahunan Cuepacs ke-28 di sini, pada Selasa.

Berhubung konvensyen selama tiga hari bermula hari ini itu, Azih berkata pelbagai resolusi bakal dikemukakan antaranya berkaitan gaji, kos sara hidup, harga barangan, perumahan, pendidikan dan perubatan.

Katanya, kesemua aspek tersebut merupakan cabaran yang sedang dihadapi oleh penjawat awam masa kini.

— BERNAMA

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link