Dua adik beradik antara didakwa lakukan rogol berkumpulan di Pantai Lundu 0 85

KUCHING: Tujuh lelaki termasuk dua beradik, didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan melakukan rogol berkumpulan terhadap seorang rakan perempuan mereka di pantai pada Julai lalu.

Kesemua tertuduh yang berusia antara 17 hingga 29 tahun dari Lundu itu mengaku tidak bersalah sejurus pertuduhan dibacakan oleh Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Nurfadzlin Mahmad Zulhasnan di hadapan Hakim Jason Juga.

Mahkamah kemudian menetapkan 15 Oktober depan sebagai tarikh pengurusan kes.

Mereka dibebaskan dengan jaminan mahkamah berjumlah RM10,000 dan jaminan tunai berjumlah RM2,000 setiap seorang dengan dua penjamin yang beralamat tetap dan bekerja.

Bagi pesalah bawah umur, mahkamah menetapkan agar penjamin terdiri daripada ibu bapa mereka sendiri.

“Sebagai tambahan, kesemua tertuduh diarah untuk melaporkan diri ke Balai Polis Lundu serta diarahkan untuk tidak menghubungi atau mendekati mangsa dan keluarga mangsa sama ada secara peribadi atau melalui ejen,” ujar Hakim Jason.

Berdasarkan pertuduhan, mereka didakwa melakukan rogol berkumpulan terhadap mangsa yang berusia 15 tahun di Pantai Pandan Lundu, pukul 9 malam pada 7 Julai lalu.

Pendakwaan terhadap mereka dibuat mengikut Seksyen 375B Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang daripada 10 tahun dan tidak melebihi 30 tahun, jika sabit kesalahan.

Tiga daripada tertuduh merupakan remaja bawah umur berusia 17 tahun. Manakala selebihnya berusia 20, 21, 24 dan 29 tahun.

Terdahulunya, DPP Nurfadzlin tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap kesemua tertuduh kerana kesalahan berkenaan tidak dibenarkan jamin di samping khuatir sekiranya tertuduh mengugut mangsa agar menarik balik laporan yang dibuat terhadap mereka.

Namun menurut peguam Hani Iryani yang mewakili tiga daripada tertuduh, masing-masing berusia 20, 24 dan 29 tahun, adalah tidak adil bagi anak guamnya sekiranya mereka tidak dibenarkan ikat jamin.

“Mereka tidak pernah terlibat dengan sebarang aktiviti jenayah sebelum ini.

“Tambahan pula, mereka memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak polis sepanjang penyiasatan dijalankan.

“Anak guam saya juga berjanji tidak akan mendekati mangsa dan keluarganya. Malah, jarak antara kampung mangsa dan anak guam saya adalah sejauh 20 kilometer,” ujarnya kepada mahkamah sambil menambah, dua daripada anak guamnya merupakan adik beradik yang kini sedang membantu bapa mereka di ladang kelapa sawit.

Empat tertuduh yang lain tidak diwakili peguam. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jerebu: 337 sekolah di Sarawak ditutup 0 32

KUCHING: Jerebu yang masih menyelubungi negeri ini memaksa 337 buah sekolah di sembilan daerah ditutup untuk hari kedua, hari ini.

Jurucakap Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak dalam kenyataan, berkata daripada jumlah itu, 281 adalah sekolah rendah manakala 56 lagi sekolah menengah, membabitkan jumlah keseluruhan pelajar seramai 138,384.

Sembilan daerah yang terbabit dalam penutupan sekolah itu ialah Betong, Bau, Kuching, Lubok Antu, Padawan, Samarahan, Sri Aman, Lundu dan Kanowit.

Di Kuching, penutupan membabitkan 85 sekolah, Padawan (85), Betong (55), Bau (44), Sri Aman (41), Lundu (24) manakala Lubok Antu, Samarahan dan Kanowit masing-masing satu sekolah.

“Pihak sekolah diingatkan untuk mengikut prosedur operasi standard yang ditetapkan dan mengutamakan kesihatan murid dan guru sepanjang masa serta memastikan proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan melalui pelbagai pendekatan sepanjang tempoh sekolah ditutup,” katanya dalam satu kenyataan, malam tadi.

Sementara itu, Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Sri Aman menurun ke tahap sangat tidak sihat selepas mencecah paras berbahaya, semalam.

Sehingga jam 8 pagi ini, kualiti udara di bahagian berkenaan berada pada bacaan 239.

Menurut laman sesawang Jabatan Alam Sekitar (JAS), sembilan Stesen Pengawasan Udara Automatik pula mencatatkan bacaan pada tahap tidak sihat.

Lokasi terbabit ialah Kuching (173), Samarahan (154), Sarikei (157), Sibu (166), Mukah (137), Bintulu (120), Samalaju (102), Miri (125) dan Institut Latihan Perindustrian Miri (120). – Berita Harian Online

Spread the news

Isu tanah NCR selesai jika PH menang di Sarawak 0 43

KUCHING: Isu tanah hak adat bumiputera (NCR) hanya boleh diselesaikan jika Pakatan Harapan (PH) menang di Sarawak.

Menteri Kerja Raya, Baru Bian berkata walaupun kerajaan negeri di bawah Gabungan Parti Sarawak (GPS) telah meminda Kanun Tanah tetapi pindaan tersebut dilihat sebagai tidak bersungguh-sungguh.

Bagi saya pindaan tersebut hanya setengah masak kerana hanya mengisytiharkan hak atas tanah tetapi hak dalam tanah tidak diisytiharkan.

“Pindaan ini juga telah mengehadkan besar luasnya kawasan yang dapat dituntut kepada 1,000 hektar tetapi mengikut adat tanah kita boleh tuntut lebih daripada 1,000 hektar.

“Kita sudah menang 3,000 hektar, 5,000 hektar dan 10,000 hektar tetapi nampaknya GPS tidak hormati adat kita orang asal dengan meminda Kanun Tanah dan memperketatkan undang-undangnya yang mana bagi saya adalah tidak betul,” katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Perdana Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) Negeri Sarawak di sini malam tadi.

Sehubungan itu Baru yang juga Pengerusi Keadilan Sarawak berkata ada satu jalan untuk meminda balik Kanun Tanah tersebut menerusi platform politik.

“Saya percaya banyak lagi isu termasuk pelantikan ketua masyarakat yang masih belum kita capai di Sarawak.

“Justeru saya mahu ahli-ahli Keadilan meneruskan kegiatan dan meningkatkan aktiviti politik untuk hadapi pilihan raya negeri yang akan datang,” katanya.

Tambah Baru lagi, Keadilan Sarawak telah menghidupkan semula dua cabangnya di Tanjong Manis dan Igan sekali gus melengkapkan 31 cabang di seluruh Sarawak.

Ini katanya adalah satu petanda Keadilan dan PH amnya serius dalam hadapi pilihan raya negeri ke-12. – Utusan Borneo Online

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link