Dua adik beradik antara didakwa lakukan rogol berkumpulan di Pantai Lundu 0 273

KUCHING: Tujuh lelaki termasuk dua beradik, didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan melakukan rogol berkumpulan terhadap seorang rakan perempuan mereka di pantai pada Julai lalu.

Kesemua tertuduh yang berusia antara 17 hingga 29 tahun dari Lundu itu mengaku tidak bersalah sejurus pertuduhan dibacakan oleh Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Nurfadzlin Mahmad Zulhasnan di hadapan Hakim Jason Juga.

Mahkamah kemudian menetapkan 15 Oktober depan sebagai tarikh pengurusan kes.

Mereka dibebaskan dengan jaminan mahkamah berjumlah RM10,000 dan jaminan tunai berjumlah RM2,000 setiap seorang dengan dua penjamin yang beralamat tetap dan bekerja.

Bagi pesalah bawah umur, mahkamah menetapkan agar penjamin terdiri daripada ibu bapa mereka sendiri.

“Sebagai tambahan, kesemua tertuduh diarah untuk melaporkan diri ke Balai Polis Lundu serta diarahkan untuk tidak menghubungi atau mendekati mangsa dan keluarga mangsa sama ada secara peribadi atau melalui ejen,” ujar Hakim Jason.

Berdasarkan pertuduhan, mereka didakwa melakukan rogol berkumpulan terhadap mangsa yang berusia 15 tahun di Pantai Pandan Lundu, pukul 9 malam pada 7 Julai lalu.

Pendakwaan terhadap mereka dibuat mengikut Seksyen 375B Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang daripada 10 tahun dan tidak melebihi 30 tahun, jika sabit kesalahan.

Tiga daripada tertuduh merupakan remaja bawah umur berusia 17 tahun. Manakala selebihnya berusia 20, 21, 24 dan 29 tahun.

Terdahulunya, DPP Nurfadzlin tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap kesemua tertuduh kerana kesalahan berkenaan tidak dibenarkan jamin di samping khuatir sekiranya tertuduh mengugut mangsa agar menarik balik laporan yang dibuat terhadap mereka.

Namun menurut peguam Hani Iryani yang mewakili tiga daripada tertuduh, masing-masing berusia 20, 24 dan 29 tahun, adalah tidak adil bagi anak guamnya sekiranya mereka tidak dibenarkan ikat jamin.

“Mereka tidak pernah terlibat dengan sebarang aktiviti jenayah sebelum ini.

“Tambahan pula, mereka memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak polis sepanjang penyiasatan dijalankan.

“Anak guam saya juga berjanji tidak akan mendekati mangsa dan keluarganya. Malah, jarak antara kampung mangsa dan anak guam saya adalah sejauh 20 kilometer,” ujarnya kepada mahkamah sambil menambah, dua daripada anak guamnya merupakan adik beradik yang kini sedang membantu bapa mereka di ladang kelapa sawit.

Empat tertuduh yang lain tidak diwakili peguam. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mulai tahun depan, Tanah adat (NCR) akan disukat mengikut Seksyen 18 – Douglas Ugah 0 12

KUCHING: Mulai tahun hadapan Tanah Hak Adat (NCR) Bumiputera di negeri ini akan disukat mengikut Seksyen 18, Kanun Tanah Sarawak.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, dalam belanjawan 2020 yang diumumkan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg pada 4 Nov lepas, sejumlah RM40 juta diperuntukkan untuk penyukatan tanah adat.

“Beliau (Ketua Menteri) juga telah mengarahkan kawasan yang perlu disukat selepas ini, harus disukat mengikut Seksyen 18, memberikan Palak Tanah (Surat Hak Milik Tanah) kepada tuan punya tanah satu persatu.

“Palak Tanah akan diberikan tanpa apa-apa bayaran, dan inilah janji Ketua Menteri kepada rakyat Sarawak,” katanya.

Beliau yang juga merupakan Menteri Permodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah berkata demikian ketika berucap pada majlis makan malam sempena Forum Kanun Tanah (Pindaan) 2018 di sini, semalam.

Mengulas lanjut, Uggah berkata, kerajaan negeri akan membayar pampasan sekiranya tanah milik individu yang disukat mengikut Seksyen 6 sebelum ini, dibangunkan.

“Mereka (pemilik tanah) tidak perlu risau, kerajaan negeri akan membayar pampasan, jika tanah adat itu dibangunkan untuk membina jalan raya, sekolah, klinik atau untuk kegunaan awam.

“Sehingga kini, kerajaan negeri telah membayar pampasan berjumlah RM37 juta dan Ketua Menteri juga memberikan jaminan bahawa tanah yang disukat mengikut Seksyen 6 sebelum ini, diiktiraf sebagai tanah adat,” katanya.

Menteri Kerja Raya, Baru Bian sebelum ini dilaporkan berkata, penyukatan tanah mengikut Seksyen 18 memberi kelebihan kepada pemilik, yang mana mereka tidak perlu membayar fi dan surat hak milik tanah dikeluarkan kepada individu, serta tempoh pemilikan yang tiada had.– BERNAMA

Spread the news

Kerajaan Sarawak memfailkan saman terhadap PETRONAS 0 15

KUCHING: Kontroller Cukai Jualan Negeri dan Kerajaan Negeri Sarawak hari ini memfailkan writ saman dan kenyataan tuntutan terhadap PETRONAS di Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.

Menteri Muda di Jabatan Ketua Menteri (Undang-Undang, Hubungan Kerajaan Negeri-Persekutuan dan Pemantauan Projek) Datuk Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali berkata tindakan tersebut diambil susulan kegagalan PETRONAS membayar Cukai Jualan Negeri (SST) bagi produk petroleum di bawah Ordinan Cukai Jualan Negeri 1998.

Susulan itu Hasidah menerusi kenyataan media menegaskan Kerajaan Negeri tidak mempunyai pilihan selain memulakan tindakan undang-undang bagi menuntu cukai yang belum dibayar oleh syarikat pengeluar minyak utama negara tersebut.

Kerajaan Negeri sebelum ini telah memberikan tempoh sehingga 31 Oktober kepada PETRONAS untuk membayar SST sebanyak lima peratus yang berkuatkuasa pada 1 Januari 2019. – Utusan Borneo Online

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link