Dua direman kes solar sekolah di Sarawak 0 5917

PUTRAJAYA – Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn. Bhd., Saidi Abang Samsudin direman bagi membantu siasatan berhubung penyelewengan projek membekal dan memasang panel tenaga solar kepada 369 buah sekolah di Sawarak.

Majistret Shah Wira Abdul Halim memerintahkan Saidi Abang bersama peguamnya direman selama enam hari bermula hari ini hingga 2 Julai bagi membenarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan.

Terdahulu, Saidi Abang dan peguamnya tiba di Mahkamah Majistret di sini pada pukul 9.30 pagi memakai baju lokap SPRM warna oren dengan tangan bergari.

Saidi Abang dan peguam hadir ke Ibu Pejabat SPRM semalam pada pukul 5.30 petang dan 2.45 petang untuk memberi keterangan sebelum ditahan.

Sebelum ini, Sarawak Report mendedahkan, lengkap dengan dokumen bahawa Datuk Seri Najib Razak didakwa meluluskan projek tanpa tender terbuka itu.

Projek itu dianugerahkan kepada syarikat sewa kereta di Bintulu dan mendakwa bekas Perdana Menteri itu melanggar prosedur biasa Kementerian Pendidikan.

Projek tersebut melibatkan kos sebanyak RM1.25 bilion berpangkalan di Bintulu
Kes disiasat mengikut Seksyen 18 (a) Akta SPRM 2009 . – K! ONLINE

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13857

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news