Dua jam untuk respons semua aduan Pan Borneo, termasuk timbus jalan berlubang β€” Fadillah 0 5625

UCHING: “Kami telah tetapkan masa respons hendaklah tidak lebih daripada dua jam,” kata Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusuf berhubung setiap aduan dan laporan mengenai projek pembinaan Lebuh Raya Pan Borneo.

Menurutnya, prosedur itu ditetapkan susulan tindakan pihaknya membuka pintu aduan kepada orang ramai menerusi media sosial, termasuk facebook dan email.

“Kita terbuka kepada semua jenis aduan dan kesukaran, tidak kira daripada siapa,” katanya selepas mempengerusikan sidang meja bulat dengan semua pihak yang terlibat dalam pembinaan Projek Lebuh Raya Pan Borneo di sini semalam.

Jelasnya, jika ada aduan mengenai lubang dan keadaan jalan, tindakan segera akan diambil serta-merta untuk menanganinya, termasuk menimbus.

“Tetapi jika aduan mengenai struktur, ia akan mengambil sedikit masa, kerana kita perlu memohon bajet.

“Sejumlah RM6 juta diperuntukkan untuk tujuan pemulihan struktur,” tegasnya lagi.

Katanya lagi, semua kontraktor terlibat termasuk rakan kongsi swasta juga diminta untuk menyediakan pasukan bantuan khas di setiap jajaran mereka bagi membantu mana-mana pengguna jalan yang kenderaan mereka rosak mahupun terlibat kemalangan.

“Pada masa yang sama, saya menyeru pengguna jalan agar berhati-hati ketika memandu di sini, berikutan permukaan jalan yang masih belum rata dan selamat,” jelasnya.

Aduan mengenai projek ini boleh menghubungi akaun facebook Pan Borneo Highway Sarawak; twitter @PanBorneoSwak; instagram panborneohighwaysarawak dan laman sesawang wwwm.panborneo.com.my.

Semua pihak yang terlibat termasuk beliau sendiri akan menjawab segala kemusykilan pengguna, jelasnya.

Menjawab soalan wartawan mengenai tahap keselamatan laluan tersebut, Ahli Parlimen Petra Jaya itu menjawab, pihaknya tidak menafikan berlakunya kemalangan di beberapa lokasi.

“Semakan daripada pihak Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Pengangkutan Jalan menunjukkan ia bukan disebabkan keadaan jalan, tetapi kecuaian pemandu yang memandu laju,” jelasnya lagi.

Keseluruhan pakej Lebuh Raya Pan Borneo ini dari Sematan ke Lawas dijangka siap pada tahun 2020. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13410

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8131

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news