Elaun ketua kaum di Sarawak diteruskan dan akan ditanggung oleh Kerajaan Sarawak 0 5622

Kerajaan negeri Sarawak memutuskan untuk meneruskan urusan pembayaran elaun bagi ketua-ketua kaum di Sarawak, yang akan disegerakan sempena ketibaan sambutan Hari Gawai pada 1 Jun ini dan sambutan Hari Aidilfitri pertengahan bulan depan.

Menurut kenyataan Pejabat Ketua Menteri malam tadi, kerajaan negeri membuat keputusan untuk meneruskan dan menanggung pembayaran elaun berkenaan bagi ketua-ketua kaum di Sarawak.

Ini susulan pekeliling Kementerian Pembangunan Luar Bandar yang menangguhkan sementara semua urusan berkaitan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK/JKKK Persekutuan) termasuk urusan pelantikan, pertukaran, bayaran elaun dan lain-lain hal yang berkaitan.

Pengumuman kementerian itu adalah ekoran keputusan kerajaan pusat semalam untuk membubarkan beberapa agensi dan badan kerajaan untuk mengurangkan perbelanjaan kewangan negara.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13998

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8190

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news