Empat penduduk Palestin maut dalam rusuhan terbaru 0 5889

GAZA CITY: Ribuan penduduk Gaza berhimpun di sempadan Israel semalam sebagai memperingati genap setahun pertempuran dan tunjuk perasaan yang berlaku di situ.

Susulan kejadian, empat penduduk Palestin maut ditembak rejim Zionis, masing-masing seorang ketika tunjuk perasaan lewat Jumaat dan tiga remaja berusia 17 tahun lewat malam tadi.

Menurut sumber Kementerian Kesihatan di Gaza, 316 penduduk lagi cedera dalam kejadian itu.

Kebimbangan bahawa keadaan menjadi bertambah buruk seperti yang berlaku 14 Mei tahun lalu apabila lebih 60 penduduk Palestin terbunuh bagaimanapun tidak menjadi kenyataan.

Dalam rusuhan tahun lalu itu, ribuan penduduk Palestin merusuh selepas Amerika Syarikat (AS) bertindak memindahkan kedutaan mereka ke Baitulmaqdis, sebagai menyokong pengisytiharan dibuat rejim Zionis yang menjadikan tapak suci umat Islam itu sebagai ibu negara Israel.

Israel mengerahkan beberapa ribu tentera di sepanjang sempadan, berikutan ulang tahun rusuhan terbabit berlaku hanya beberapa hari menjelang pilihan raya mereka pada 9 April nanti.

Pada masa sama, Mesir cuba memainkan peranan sebagai orang tengah antara Israel dan Hamas yang memerintah Palestin untuk menghentikan keganasan berkenaan.

Sumber Hamas memberitahu, persetujuan berjaya dicapai yang akan menyaksikan Israel mengurangkan sekatan ke atas Gaza bagi memastikan keadaan bertukar tenang. – AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 12980

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12260

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news