Faktor kemiskinan punca rakyat Sarawak ditahan di Kemboja 0 224

Penahanan 47 rakyat Malaysia oleh pihak berkuasa Kemboja dan status mereka sebagai mangsa pemerdagangan manusia menimbulkan kebimbangan mengenai isu itu.

Dilaporkan seramai 44 daripada 47 rakyat Malaysia berasal dari Sarawak ditahan tanpa bicara di penjara wilayah Kemboja, kata anggota parlimen Julau Larry Sg.

Sebuah kumpulan pemikir tempatan hari ini berkata, kemiskinan menjadi salah satu sebab utama rakyat Sarawak terpaksa meninggalkan negara ini dalam keadaan meragukan.

Dalam satu kenyataan bersama, Pengasas Kumpulan Pemikir Dayak Sarawak, Wellie Henry Majang dan presidennya Elias Lipi Mat berkata, sekurang-kurangnya 10 mangsa adalah wanita muda berusia antara 18 dan 20 tahun.

Mereka menjadi mangsa kepada janji palsu-palsu kononnya akan ditawarkan pekerjaan lumayan dan dibayar gaji dalam dolar AS.

“Kemiskinan di kampung halaman mereka mendorong mangsa untuk mencuba mengubah kehidupan mereka.

“Antara cara yang mereka boleh ambil adalah berpindah ke sebuah negara yang lebih membangun dengan lebih banyak peluang pekerjaan dan untuk ini, mereka akan bekerjasama dengan pihak tertentu,” kata kenyataan mereka.

Majang dan Elias begaimanapun berkata, agensi-agensi tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan terhadap mangsa yang terdesak untuk meninggalkan negara ini.

“Sindiket ini bersembunyi di sebalik agensi pengambilan untuk membantu pekerja asing, tetapi mereka akhirnya mengeksploitasi pekerja kerana kelemahan undang-undang.

“Apabila tiba di negara yang dijanjikan, pekerja akan terpaksa bekerja dengan gaji rendah,” kata mereka.

Cara mudah untuk kaya

Majang dan Elias berkata pemerdagangan manusia oleh sindiket merentas sempadan terus berkembang kerana ia merupakan cara mudah untuk menjadi kaya.

“Mereka (sindiket pemerdagangan manusia) mengeksploitasi orang-orang yang memerlukan pekerjaan dengan memberi mereka kerja, seperti buruh atau pelacur.

“Keuntungan lumayan telah membutakan mereka untuk mengabaikan hak asasi dan maruah manusia,” kata mereka.

Keadaan itu semakin bertambah buruk disebabkan kelemahan penguatkuasaan undang-undang.

“Hukuman yang keras harus dikenakan kepada dalang kegiatan ini dan pihak yang mengupah pekerja melalui sindiket ini. Jelas penguatkuasaan yang lemah adalah faktor yang menyumbang kepada jenayah ini (pemerdagangan manusia),” jelas kenyataan terseut.

Khamis lalu, Wisma Putra mengesahkan seramai 47 rakyat Malaysia kini ditahan di Poipet, Kemboja kerana disyaki terlibat dalam aktiviti perjudian haram dalam talian.

Mereka ditahan pada 11 Disember tahun lepas, tetapi Wisma Putra hanya dimaklumkan mengenai perkara itu secara lisan oleh polis Kemboja pada 28 Disember.

Masih tidak jelas apa pekerjaan yang dijanjikan kepada tahanan di negara itu.

Menteri Luar Saifuddin Abdullah semalam berkata kerajaan akan menjadikan usaha untuk membawa pulang kesemua 47 rakyat Malaysia tersebut sebagai keutamaan nya. – Malaysiakini

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sultan Brunei pulangkan ijazah kehormat Oxford susulan kecaman 0 6

LONDON: Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah memulangkan semula ijazah kehormat dari Universiti Oxford Britain susulan kecaman global diketuai selebriti termasuk George Clooney dan Elton John susulan cadangan hukuman mati terhadap pesalah seks gay dan zina.

Sehingga April lalu, hampir 120,000 orang menandatangani petisyen menggesa Universiti Oxford menarik balik Ijazah Undang-undang Kehormat diberi pada 1993 kepada baginda, monarki kedua paling lama memerintah di dunia serta Perdana Menteri di negara kaya minyak itu.

Universiti Oxford berkata, Sultan Brunei memutuskan menyerahkan semula ijazah kehormat berkenaan pada 6 Mei lalu, ketika ia sedang meneliti keputusan penganugerahannya.

Berita mengenai keputusan itu didedahkan kepada umum semalam.

“Sebagai sebahagian proses semakan, universiti menulis untuk memaklumkan Sultan Brunei pada 26 April 2019, meminta pandangan baginda sehingga 7 Jun 2019.

“Menerusi sepucuk surat bertarikh 6 Mei 2019, Sultan Brunei membalas dengan keputusan memulangkan semula ijazah berkenaan,” kata Universiti Oxford dalam kenyataan menerusi e-mel kepada Thomson Reuters Foundation.

Negara kecil Asia Tenggara itu mencetuskan kecaman apabila ia mendedahkan Undang-undang Syariah negara itu pada 3 April lalu, menghukum pesalah liwat, zina dan rogol dengan hukuman mati termasuk direjam.

Bagi meredakan kritikan itu, awal bulan ini, baginda berkata, hukuman mati tidak akan dilaksanakan sejajar dengan pelaksanaan perubahan kanun jenayah.

Undang-undang itu yang turut menerima kecaman Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menyebabkan selebriti dan kumpulan hak asasi berusaha memboikot semua hotel dimiliki baginda termasuk Dorchester di London dan Beverly Hills Hotel di Los Angeles. -Reuters

Spread the news

Wanita dipenjara sebulan kerana jual telur penyu di Pasar Serikin 0 13

Kuching: Seorang wanita warga Indonesia dipenjara sebulan kerana mengaku salah memiliki 135 telur penyu tanpa permit dan menjualnya di Pasar Serikin.

Menurut info, Pesalah yang berusia 60 tahun dikenali sebagai Asnawati. Dia ditangkap ketika sedang leka menjual 135 biji telur penyu yang dijual dengan harga RM10 untuk setiap lapan biji telur berkenaan. – Kamek Miak Sarawak

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link