Faktor kemiskinan punca rakyat Sarawak ditahan di Kemboja 0 63

Penahanan 47 rakyat Malaysia oleh pihak berkuasa Kemboja dan status mereka sebagai mangsa pemerdagangan manusia menimbulkan kebimbangan mengenai isu itu.

Dilaporkan seramai 44 daripada 47 rakyat Malaysia berasal dari Sarawak ditahan tanpa bicara di penjara wilayah Kemboja, kata anggota parlimen Julau Larry Sg.

Sebuah kumpulan pemikir tempatan hari ini berkata, kemiskinan menjadi salah satu sebab utama rakyat Sarawak terpaksa meninggalkan negara ini dalam keadaan meragukan.

Dalam satu kenyataan bersama, Pengasas Kumpulan Pemikir Dayak Sarawak, Wellie Henry Majang dan presidennya Elias Lipi Mat berkata, sekurang-kurangnya 10 mangsa adalah wanita muda berusia antara 18 dan 20 tahun.

Mereka menjadi mangsa kepada janji palsu-palsu kononnya akan ditawarkan pekerjaan lumayan dan dibayar gaji dalam dolar AS.

“Kemiskinan di kampung halaman mereka mendorong mangsa untuk mencuba mengubah kehidupan mereka.

“Antara cara yang mereka boleh ambil adalah berpindah ke sebuah negara yang lebih membangun dengan lebih banyak peluang pekerjaan dan untuk ini, mereka akan bekerjasama dengan pihak tertentu,” kata kenyataan mereka.

Majang dan Elias begaimanapun berkata, agensi-agensi tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan terhadap mangsa yang terdesak untuk meninggalkan negara ini.

“Sindiket ini bersembunyi di sebalik agensi pengambilan untuk membantu pekerja asing, tetapi mereka akhirnya mengeksploitasi pekerja kerana kelemahan undang-undang.

“Apabila tiba di negara yang dijanjikan, pekerja akan terpaksa bekerja dengan gaji rendah,” kata mereka.

Cara mudah untuk kaya

Majang dan Elias berkata pemerdagangan manusia oleh sindiket merentas sempadan terus berkembang kerana ia merupakan cara mudah untuk menjadi kaya.

“Mereka (sindiket pemerdagangan manusia) mengeksploitasi orang-orang yang memerlukan pekerjaan dengan memberi mereka kerja, seperti buruh atau pelacur.

“Keuntungan lumayan telah membutakan mereka untuk mengabaikan hak asasi dan maruah manusia,” kata mereka.

Keadaan itu semakin bertambah buruk disebabkan kelemahan penguatkuasaan undang-undang.

“Hukuman yang keras harus dikenakan kepada dalang kegiatan ini dan pihak yang mengupah pekerja melalui sindiket ini. Jelas penguatkuasaan yang lemah adalah faktor yang menyumbang kepada jenayah ini (pemerdagangan manusia),” jelas kenyataan terseut.

Khamis lalu, Wisma Putra mengesahkan seramai 47 rakyat Malaysia kini ditahan di Poipet, Kemboja kerana disyaki terlibat dalam aktiviti perjudian haram dalam talian.

Mereka ditahan pada 11 Disember tahun lepas, tetapi Wisma Putra hanya dimaklumkan mengenai perkara itu secara lisan oleh polis Kemboja pada 28 Disember.

Masih tidak jelas apa pekerjaan yang dijanjikan kepada tahanan di negara itu.

Menteri Luar Saifuddin Abdullah semalam berkata kerajaan akan menjadikan usaha untuk membawa pulang kesemua 47 rakyat Malaysia tersebut sebagai keutamaan nya. – Malaysiakini

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kerajaan negeri Sarawak biayai kos bawa balik tahanan di Kemboja – Abang Jo 0 9

KUCHING: Kerajaan negeri akan menganggung kesemua kos membawa balik 40 anak Sarawak yang ditahan di Penjara Wilayah Bantaey Meanchey, Kemboja.

Perkara itu diumumkan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg pada sidang selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tertinggi Parti Pesaka Bumiputera (PBB) di ibu pejabat PBB di sini, hari ini.

Menurutnya 40 anak Sarawak yang di tahan itu dijangka tiba di sini pada esok atau Isnin.

“Kita berterima kasih kepada Wisma Putra dan kerajaan Kemboja atas kejayaan menyelesaian perkara ini.

“Isu ini berjaya diselesaikan dengan mengikuti protokol antarabangsa dan kita bersyukur kerana akhirnya kita berjaya membawa balik dan membebaskan mereka,” katanya.

Abang Johari berkata beliau telah memberi mandat kepada Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak untuk mengunjungi tahanan di Kemboja.

“Kerajaan negeri akan menanggung kos membawa balik kesemua anak-anak Sarawak,” katanya.-Utusan Borneo Online

Spread the news

Lagenda Orang Bunian Di Pulau Triso 0 19

Pulau Triso adalah antara beberapa buah pulau kecil yang terletak di muara sungai Batang Lupar dan ia mempunyai legenda dan mitos tersendiri.

Menurut seorang penduduk (yang enggan namanya didedahkan) yang berasal dari Kpg Beliong pulau ini terjadi akibat daripada pertandingan melempar batu ke laut oleh sekumpulan orang ‘bunian’ yang diketuai oleh seorang jejaka gagah bernama Keling.

Cerita ini beliau dapati daripada bapanya sejak turun-temurun. Pulau Triso dikatakan terjadi oleh tikaman batu besar oleh Keling dan beliau menjadi pemilik pulau tersebut sehingga ke hari ini.

Beliau kemudian berkahwin dengan Kumang dan mereka mengawal sekitar Batang Lupar dari Bukit Lingga ke pulau berkenaan. Diceritakan juga bahawa Keling telah membina sebuah rumah setinggi 7 tingkat di pulau ini dan beliau sekeluarga tinggal di tingkat yang ketujuh.

Selain itu dipulau ini juga terdapat sebuah kolam batu sebagai sumber bekalan air kepada Keling dan keluarga. Air di kolam ini dikatakan tidak pernah kontang (kering) dan ianya jernih dan boleh diminum.

Pemandangan Pulau Triso dari jarak dekat (Kredit Photo Ed Edd)

Para nelayan yang turun ke laut dikatakan sering singgah ke pulau ini untuk mengambil air ini sebagai bekalan. Saya juga diberitahu bahawa beberapa orang penduduk tempatan pernah bermimpi perkara2 ganjil yang berkaitan dengan pulau ini seperti adanya laluan khas berjalan kaki dari tanah daratan ke pulau tersebut.

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link