Gadis dari Kelantan tak menang tangan terima tempahan Kek Lapis Sarawak di Kelantan 0 6952

KOTA BHARU: Setiap kali menjelang Aidilfitri, remaja dari Kubang Kerian ini tidak menang tangan menyiapkan tempahan kek lapis Sarawak yang dihasilkannya bagi memenuhi permintaan pelanggan.

Nurul Jannah Rusli Zahari, 19, berkata, seminggu sebelum Ramadan, dia sudah sibuk menyiapkan tempahan kek pelbagai perisa.

Katanya, setakat ini, dia sudah menerima tempahan lebih 100 kek dan biasanya pada penghujung Ramadan permintaannya akan meningkat. 

“Pada tahun lalu, saya menerima tempahan hampir 1,000 kek daripada saudara mara serta kenalan ibu dan ayah hanya melalui promosi mulut ke mulut.

“Saya hanya menerima tempahan pada Aidilfitri dan Aidiladha saja. Kek saya dijual dalam lima perisa berlainan iaitu orea, masam manis, cheese, traffic lite (strawberi), dan evergreen (pandan) pada harga antara RM15 hingga RM56 mengikut timbangan,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Anak sulung daripada empat beradik itu berkata, selepas sahur, dia memulakan proses membuat kek dan berlanjutan sehingga malam terutamanya pada penghujung Ramadan.

“Dalam sehari saya boleh menyiapkan maksimum sehingga 60 kek menggunakan mesin adunan serta dua pembakar. Kek lapis ini tidak mempunyai bahan pengawet dan boleh bertahan selama setahun sekiranya disimpan di dalam peti sejuk beku.

“Saya mengambil masa antara dua jam setengah hingga tiga jam untuk menyiapkan sebiji kek kerana prosesnya sedikit rumit berbanding kek lain,” katanya.

Nurul Jannah berkata, walaupun harga bahan mentah semakin mahal selain pembuatannya yang rumit, dia masih mengekalkan harga kerana ibunya berpesan supaya menjual sambil bersedekah.

Katanya, dia mempelajari cara pembuatan kek lapis Sarawak daripada rakan baik ibunya yang berasal dari bumi Kenyalang dan mengambil masa dua tahun untuk mahir sepenuhnya.

“Saya mula menerima tempahan pada 2014. Ketika itu, saya hanya menerima tempahan 400 kek dan semakin meningkat saban tahun terutama menjelang hari raya.

“Ibu dan ayah banyak membantu dengan memberi modal memulakan perniagaan. Alhamdulillah, pendapatan bersih yang diperoleh antara RM6,000 hingga RM7,000 sepanjang Ramadan,” katanya yang akan menyambung pengajian dalam jurusan Diploma Pengajian Perbankan di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Machang pada Julai ini. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14304

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8224

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news