Bot karam di Julau, Seorang dijumpai lemas, dua masih hilang 0 5774

JULAU: Mayat seorang wanita telah ditemui manakala dua lagi masih hilang dalam satu tragedi bot karam yang berlaku di Nanga Ensiring, petang kelmarin.

Jurucakap polis Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Julau berkata, dalam kejadian tersebut sebuah perahu yang dinaiki oleh empat orang penumpang dari sebuah keluarga karam di kawasan yang dikenali sebagai Lubuk Sepali, dekat sini.

“Kejadian ini dipercayai berlaku sekitar jam 5 petang semasa mereka sedang dalam perjalanan balik ke rumah panjang mereka di Nanga Ensiring, Julau.

Hanya seorang lelaki yang berusia 25 tahun dan juga merupakan pemandu bot terselamat dalam kejadian ini.

Mayat seorang mangsa yang dikenali sebagai Lenny Ingang, wanita berusia 54 tahun telah ditemui di kawasan tebing sungai berhampiran dengan Rumah Gani, Wong Bar, Julau pada pukul, 12.30 tengahari.

“Sementara itu, Eviline Linty Kaya, 23 tahun dan  seorang kanak-kanak lelaki , Kelvin Sama Markus, 6 tahun masih lagi belum ditemui,”  katanya.

Pasukan SAR meneruskan usaha mencari dua orang lagi mangsa yang hilang di Nanga Ensiring Julau.Kesemua mangsa yang terbabit dengan tragedi ini berasal dari Rumah Bedali, Nanga Ensiring, Julau.

Dalam masa yang sama juga, Operasi Mencari dan Menyelamat (SAR) yang melibatkan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamatdan juga penduduk kampung telah diteruskan untuk menjejaki mangsa. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13842

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news