Gloria Corina Peter Tiwet Wanita Dayak Pertama Dilantik Sebagai Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Nigeria 0 5922

KUALA LUMPUR: Gloria Corina Peter Tiwet, semalam mencipta sejarah apabila muncul ‘wanita Dayak pertama’ dilantik sebagai duta negara.

Beliau yang sebelum ini Pengarah Pejabat Serantau Sarawak di Kementerian Luar akan menjadi Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Nigeria.

Memetik Bernama, beliau dan empat yang lain menerima watikah pelantikan sebagai utusan Malaysia daripada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V, di Istana Negara hari ini.

Penerima lain ialah Mohamad Nizan Mohamad, yang akan berkhidmat di Afrika Selatan; Chitra Devi V. Ramiah (Poland); Mohd Haniff Abd Rahman (Mesir) dan Zahairi Baharim (Myanmar).

Gloria sebelum ini turut berperanan sebagai Pengarah Sekretariat Logistik Utama ASEAN Kementerian Luar dari 2015 hingga 2016 selain pernah berkhidmat dalam pelbagai kapasiti di Sweden, Argentina dan Chile.

Mohamad Nizan, sebelum pelantikannya merupakan Ketua Setiausaha Bahagian Afrika di Kementerian Luar Negeri.

Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Duta Besar Malaysia ke Korea Utara dari tahun 2015 hingga 2017 selain berkhidmat dalam pelbagai kapasiti di Thailand, Zimbabwe, Kanada dan Laos.

Chitra Devi merupakan duta Malaysia ke Timor-Leste sejak 2016. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Konsul Jeneral Malaysia ke Chennai dan berkhidmat di Kedutaan Malaysia di Hungary.

Mohd Haniff pula pernah berkhidmat sebagai duta Malaysia ke Myanmar sejak 2014.

Beliau turut berpengalaman sebagai Konsul Jeneral Malaysia ke Vancouver, Kanada, dari tahun 2011 hingga 2014 selain berkhidmat di Kosovo, Jepun dan Fiji.

Zahairi, Duta Besar Malaysia yang baharu ke Myanmar, adalah Ketua Setiausaha Bahagian Ekonomi dan Alam Sekitar Multilateral Kementerian Luar sejak 2016, selain berkhidmat di Afrika Selatan, Qatar, Kuwait dan Laos. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13857

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news