Mayat terapung dengan bawah badan tinggal rangka ditemui di Sungai Salak 0 6094

KUCHING: Penduduk di sekitar Kampung Salak di sini gempar petang tadi apabila menemui mayat seorang individu yang terapung dipercayai lelaki.

Mayat yang masih berbaju tetapi sebahagian daripada bawah badannya tinggal rangka tulang ditemui sekitar jam 3 petang.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuching, Superintendan Abang Junaidi Abang Annuar berkata, pihaknya menerima
panggilan telefon daripada Penghulu Kampung Salak, Wahed Mat, berhubung penemuan mayat tersebut oleh penduduk kampung di seberang Sungai  Kampung Salak.

“Identiti mayat sukar dikenal pasti dan pasukan kita telah dihantar ke lokasi untuk memulakan proses siasatan.

“Mayat mangsa kemudian dibawa ke Jabatan Forensik Hospital Umum Sarawak untuk proses pengecaman identiti dan mengenal pasti punca kematian,” katanya lagi.

Abang Junaidi turut menasihati orang ramai agar menghubungi balai polis berdekatan jika terdapat maklumat tentang ‘orang hilang’. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news